Europese beurzen weer in het groen

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met bescheiden winsten aan de handel begonnen. De positieve teneur is te danken aan een late omslag naar winst op Wall Street .Het is de achtste dag op rij dat de Europese indices winst boeken.

Wall Street sloot donderdag op de valreep hoger omdat de succesvolle verkoop van langlopende staatsleningen door Spanje voor beleggers zwaarder woog dan tegenvallende macro-economische cijfers.

Spanje

Spanje haalde met de verkoop bijna 3,5 miljard euro op, het bedrag waarop het land vooraf mikte. Dat resultaat zette de euro op winst, die vrijdag werd vastgehouden. De Europese munt was 1,2400 dollar waard tegen 1,2370 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.

Na ruim een halfuur handelen, noteerde de AEX -index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,3 procent hoger op 336,44 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,4 procent tot 540,31 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent vooruit.

Consolidatie van winsten

Beleggers moeten het vrijdag doen zonder richtinggevend nieuws op de agenda. Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer verwacht dat de nadruk zal liggen op consolidatie van recente winsten. Daarnaast zal men ''op zoek gaan naar ronde getallen'' in verband met het aflopen van opties en andere termijncontracten.

De AEX en de MidKap kenden nauwelijks grote uitslagen. Bij de hoofdfondsen gingen luchtvaartmaatschappij Air France-KLM - Air France-KLM en chipmachinefabrikant ASML aan kop met winsten van respectievelijk 1,6 en 1,2 procent. MidKapper Crucell won 2,1 procent zonder direct aanwijsbare reden.

Gamma

Het vuurwerk kwam van de lokale markt, waar textielbedrijf Gamma liefst 43 procent hoger koerste. De winst was te danken aan het opkopen van een belang van 19 procent door investeerder Gilde.

Dat bedrijf kocht bijna 1,5 miljoen aandelen, ter waarde van ruim 27 miljoen euro, van de verzekeraars ASR Nederland, Delta Lloyd Asset Management en Allianz Nederland.

Gilde betaalde 18,65 euro per aandeel, terwijl die inclusief de forse koerswinst op de beurs 17,55 euro waard zijn. Volgens SNS Securities is het daarmee duidelijk dat het potentieel van Gamma nog niet in de koers is verwerkt. De zakenbank verwacht dat Gilde op termijn een bod uitbrengt op heel Gamma. ING heeft nog 26,5 procent van de aandelen in handen, zakenbank Kempen & Co bezit 10,2 procent van Gamma.

Dockwise

Maritiem dienstverlener Dockwise deed ook goede zaken met een winst van ruim 2 procent. Het bedrijf zal een van zijn grootste schepen inzetten voor de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico.

Details over de duur van de werkzaamheden en de opbrengsten daaruit werden niet vermeld, maar SNS Securities denkt aan meerdere maanden.

ANP