Groene cijfers op Europese beurzen door overtuigde beleggers

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten aan de handel begonnen. Het voornemen van China om de yuan minder strak in de hand te houden ten opzichte van de dollar, gaf de aandelenkoersen vleugels.

Bijna een uur na de opening noteerde de toonaangevende AEX -index in Amsterdam 1,9 procent hoger op 342,36 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1 procent tot 545,07 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,7 procent vooruit.

''De stemming in Azië is goed. China heeft aangegeven de koppeling van de yuan met de dollar losser te willen laten. Tegenover de euro is de yuan het afgelopen jaar al zo'n 16 procent gestegen. Dat geldt echter niet voor de dollar en dat China nu deze symbolische toezegging doet, is goed voor de koersen in de VS en Europa'', zegt vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effectenkantoor.

Schuldencrisis

''De grote winsten op de Aziatische beurzen dringen de Europese schuldencrisis naar de achtergrond'', aldus Geerken. ''Beleggers hebben de overtuiging dat de wereldeconomie nu echt aantrekt, gestuwd door China.''

Logistiek dienstverlener TNT was bij de opening één van de sterkste stijgers in de AEX -index. De Britse investeringsmaatschappij CVC zou in gesprek zijn met TNT over een gedeeltelijke overname van postdivisie TNT Post. Het aandeel steeg 4,5 procent.

AkzoNobel verkoopt voor 1,04 miljard euro het bedrijfsonderdeel National Starch aan het Amerikaanse Corn Products International. Met de opbrengst wil de Nederlandse verffabrikant onder andere overnames doen in groeimarkten in Azië. De koers van AkzoNobel steeg 2,1 procent.

Aegon

Verzekeringsconcern Aegon wil zijn Britse activiteiten op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen verkopen. Met de verkoop zou 1,5 miljard pond sterling (1,79 miljard euro) zijn gemoeid. Dat meldde de Britse zondagskrant Mail on Sunday. Het aandeel noteerde 2,9 procent hoger op 5,09 euro.

SNS Securities begint met het volgen van chiptoeleverancier Besi. Dat gebeurt met een richtprijs van 5,25 euro en een buy-advies, zo maakte SNS maandag bekend. Volgens SNS staat Besi op het punt een sterke winstgroei te laten zien. Besi noteerde maandagochtend 5,8 procent hoger op 3,65 euro.

Rode cijfers

Houtbewerkingsbedrijf Accsys is in het afgelopen boekjaar diep in de rode cijfers terechtgekomen. Het Britse bedrijf, met Amsterdamse beursnotering en een fabriek in Arnhem, zag de omzet door de recessie halveren en boekte een groot verlies op het onderdeel Diamond Woods. De koers van Accsys zakte 3,1 procent tot 0,31 euro.

De euro noteerde 1,2430 dollar, tegen 1,2365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg maandag 1,8 procent tot 78,55 dollar.

ANP