Zonnige dag op Europese beurzen

Na een sterke opening bleef de stemming aan de Europese beurzen maandagochtend opgewekt. Het voornemen van China om de yuan minder strak in de hand te houden ten opzichte van de dollar, voedde het optimisme van beleggers over de wereldeconomie en drong de zorgen over de Europese schuldencrisis naar de achtergrond.

'De Chinezen moeten meer gaan consumeren en de Amerikanen wat minder. Een duurdere yuan draagt daaraan bij', zegt beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. 'Een stijging van de yuan van 3 of 4 procent per jaar is realistisch.'

De futures op Amerikaanse indices stonden aan het begin van de middag stevig in de plus. Als dat zo blijft voorziet van der Stee dat de Europese koerswinsten maandagmiddag vastgehouden kunnen worden.

De toonaangevende AEX -index noteerde halverwege de handelsdag 1,8 procent hoger op 342,18 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,3 procent tot 546,38 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,7 procent vooruit.

Vooruitlopend op een stijging van de Chinese yuan tegenover de Amerikaanse dollar, waren op de Londense beurs vooral mijnbouwbedrijven als Rio Tinto, XSTRATA en BHP Billiton in trek, met koerswinsten tot 6,5 procent. Analisten verwachten dat China meer grondstoffen zal inkopen wanneer de koopkracht van de yuan ten opzichte van de dollar toeneemt.

Op het Damrak profiteerde ArcelorMittal, Fugro en SBM Offshore van de grondstoffenrally, met stijgingen tot ruim 5 procent. Eén van de grootste dalers was houtbewerkingsbedrijf Accsys, nadat de onderneming een winstalarm had afgegeven.

Logistiek dienstverlener TNT was de hele maandagochtend één van de favorieten in de AEX -index. De Britse investeringsmaatschappij CVC zou in gesprek zijn met TNT over een gedeeltelijke overname van postdivisie TNT Post. Dat schreef Het Financieele Dagblad op zaterdag. Het aandeel steeg 3,5 procent naar 22,78 euro.

AkzoNobel verkoopt voor 1,04 miljard euro het bedrijfsonderdeel National Starch aan het Amerikaanse Corn Products International. Met de opbrengst wil de Nederlandse verffabrikant onder andere overnames doen in groeimarkten in Azië. De koers van AkzoNobel steeg 2,1 procent tot 46,00 euro.

Verzekeringsconcern Aegon wil zijn Britse activiteiten op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen verkopen. Met de verkoop zou 1,5 miljard pond sterling (1,79 miljard euro) zijn gemoeid. Dat meldde de Britse zondagskrant Mail on Sunday. Het aandeel noteerde 3,0 procent hoger op 5,10 euro.

Chiptoeleverancier Besi kreeg een opsteker van SNS Securities dat het fonds vanaf vandaag zal volgen. SNS geeft het aandeel een richtprijs van 5,25 euro en een buy-advies, zo maakte SNS maandag bekend. Volgens SNS staat Besi op het punt een sterke winstgroei te laten zien. Besi noteerde maandagochtend 4,8 procent hoger op 3,62 euro.

Houtbewerkingsbedrijf Accsys is in het afgelopen boekjaar diep in de rode cijfers terechtgekomen. Het Britse bedrijf, met Amsterdamse beursnotering en een fabriek in Arnhem, zag de omzet door de recessie halveren en boekte een groot verlies op het onderdeel Diamond Woods. De koers van Accsys zakte 3,1 procent tot 0,31 euro.

De euro noteerde 1,2400 dollar, tegen 1,2365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg maandag 1,8 procent tot 78,55 dollar.

ANP