Verzilverende beleggers brengen Europese beurzen rode cijfers

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met lichte verliezen aan de handel begonnen. De euforie op maandag over het voornemen van China om de teugels van de yuan te laten vieren, maakte plaats voor meer realisme. Beleggers verzilverden de winsten van de afgelopen negen handelsdagen.

Drie kwartier na de opening noteerde de toonaangevende AEX -index in Amsterdam 0,5 procent lager op 339,44 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,2 procent tot 543,25 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent achteruit.

'Bezinning'

''Een moment van rust en bezinning'', kondigde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer deze handelsdag aan.

''De afgelopen negen dagen is de AEX 8,5 procent gestegen. Dinsdag staat in het teken van winstnemingen'', aldus Koenders. Hij denkt echter dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter niet onder het 50-daags gemiddeld van ongeveer 332 punten zal zakken. '' Buy the dip'', is zijn devies.

Dalers

Fondsen die maandag nog profiteerden van een hausse in de grondstoffensector, leverden die winst dinsdagochtend weer in. Onder de grootste dalers in de AEX zaten Fugro , SBM Offshore en ArcelorMittal. De financiële fondsen Aegon en ING voerden de dalers in de AEX aan.

Aegon zet het levensherverzekeringsbedrijf Transamerica in de etalage en trekt zich in het Verenigd Koninkrijk terug uit de markt voor collectieve lijfrenteproducten. Met deze maatregelen wil Aegon het rendement op kapitaal verhogen naar 8 tot 10 procent in 2014. Tot 2014 moet dat een kasstroom opleveren van 715 tot 775 miljoen euro. Op het Damrak daalde Aegon met 2,4 procent.

Strukton

Ingenieursbureau Oranjewoud en de Nederlandse Spoorwegen voeren onderhandelingen over de verkoop van NS-dochter Strukton Groep aan Oranjewoud . Maandag sloot de koers van Oranjewoud op de Amsterdamse beurs al 9,3 procent hoger. Dinsdag kwam daar nog eens 0,8 procent bij.

ABN Amro moet in het tweede kwartaal een extra voorziening nemen voor een verwacht juridisch geschil. Samen met de kosten voor integratie van ABN Amro en Ageas heeft dit een negatieve impact van 1,35 miljard euro in het tweede kwartaal, waar het bedrijf eerder uitging van 1,15 miljard tot 1,25 miljard euro.

De euro was dinsdagochtend 1,2320 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op maandag noteerde de euro 1,2380 dollar. De prijs voor een vat Amerikaanse olie zakte dinsdag 0,4 procent tot 77,53 dollar.

ANP