Europese graadmeters beginnen in het groen

De belangrijkste Europese graadmeters zijn woensdag licht positief aan de handelsdag begonnen.

Dinsdag moesten de indices forse verliezen incasseren, omdat beleggers zich zorgen maken over het wereldwijde herstel van de economie na tegenvallende macrocijfers. Bovendien zijn er zorgen over de terugbetaling van leningen door banken aan de Europese Centrale Bank donderdag.

AEX -index van meest verhandelde fonsen in Amsterdam stond op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal na een half uur handelen 0,2 procent hoger op 319,57 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, verloor 0,2 procent. In Frankfurt, Parijs en Londen stonden er plusjes tot 0,4 procent op de borden.

Naar verwachting zal de handelsdag onrustig verlopen. Er zal volgens vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effectenkantoor over het hele palet aan bedrijven gehandeld worden.

''Het draait nu niet om individuele fondsen, maar het sentiment beheerst de beurzen. En dat is negatief'', aldus Geerken.

Gevoelig

''Markten zijn erg gevoelig voor enige tekenen dat groei achterblijft. Er zijn vraagtekenens over de componenten van wereldwijde groei zoals de Amerikaanse consumentenvraag en de Chinese vraag. En er is niet veel goed nieuws'', aldus een Ierse beleggingsstrateeg tegen persbureau Reuters.

De grootste stijger aan het Damrak was biotechnologiebedrijf OctoPlus. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met Novartis , maar maakte woensdag geen financiële details bekend. Het aandeel won 13,6 procent.

SNS

Bank en verzekeraar SNS Reaal maakte voorbeurs bekend een eenmalige bate te kunnen bijschrijven van 28 miljoen euro iuit de overname van Nederlandse verzekeringsactiviteiten van AXA . Het aandeel kreeg er 0,4 procent bij.

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca won woensdag 9,5 procent nadat bekend was geworden dat een zeer waardevol patent op cholosterolremmer Crestor door een Amerikaanse rechtbank was aanvaard.

De euro herstelde tot 1,2230 dollar van 1,2180 dollar aan het einde van de handelsdag dinsdag in Europa. De prijs van een vat ruwe olie steeg met 0,3 procent tot 76,13 dollar.

ANP