Pessimistische sfeer op Europese beurzen

De beurzen in Europa konden donderdag het pessimisme bij de opening niet van zich afschudden. 'De tegenvallende berichten uit Amerika en China en de zorgen over Spanje die Wall Street woensdag al in het rood drukten, houden de Europese beurzen ook in hun greep', zegt handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

In Amsterdam stond de AEX -index aan het begin van de middag 1 procent lager op 313,67 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 506,04 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden dalingen tot 1,5 procent op de borden.

'We staan aan de vooravond van de zomervakantie, met lage omzetten en grote volatiliteit. Het worden een paar weken waarin beleggers heel erg afwachten en de AEX zich ergens tussen de 310 en 325 punten zal begeven', denkt Jurgens.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte woensdag bekend dat Europese banken veel minder hebben geleend dan aanvankelijk werd gedacht. Dit positieve nieuws werd echter overschaduwd door het voornemen van kredietbeoordelingsbureau Moody's om de kredietwaardigheid van Spanje te herzien. Bankenfondsen waren op alle Europese beurzen het kind van de rekening, met koersdalingen tot 3,4 procent. Het aandeel ING daalde met 1,5 procent.

De beurzen reageerden verder negatief op de tegenvallende groei van de industriële productie in China. Donderdagochtend werden bovendien cijfers gepubliceerd die wijzen op een tragere groei van de industrie in Europa.

Bierconcern Heineken start de tweede ronde van zijn aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf zal voor een maximumbedrag van 150 miljoen euro eigen aandelen in gaan kopen. Het programma is onderdeel van de overname van de bieractiviteiten van het Mexicaanse Femsa. Het aandeel boekte een winst van 0,5 procent en was de sterkste van drie stijgers in de AEX -index.

Arcadis heeft 25 miljoen euro binnengehaald met verlenging van het facilitymanagementcontract van Sabic. De verlenging geldt voor een periode van drie plus een jaar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010. Arcadis stond 1,8 procent lager.

Diervoederproducent Nutreco neemt de Vietnamese producent van vis- en garnalenvoeding Tomboy Aquafeed JSC over. De overnamesom werd niet vermeld. Het aandeel zakte 0,3 procent.

Producent van navigatieapparatuur TomTom gaat de Deense gemeente Aalborg verkeersinformatie leveren waarmee de gemeente de files kan aanpakken en weggebruikers betere informatie kan verschaffen. Er werden geen financiële details bekendgemaakt. De koers van TomTom daalde 1,2 procent.

De euro was 1,2325 dollar waard. Aan het einde van de Europese handelsdag op woensdag noteerde de euro een koers van 1,2290 dollar.

ANP