Opluchting over Griekenland zet Europese beurzen in het groen

De belangrijkste Europese graadmeters koersten dinsdag vanaf de openingsbel ruim in de plus. De stemming was positief door geluiden dat de Griekse overheid het begrotingstekort flink terug heeft weten te schroeven.

Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX -index in Amsterdam 1,6 procent hoger op 311,11 punten. De MidKap-index won 1,7 procent op 506,50 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten eveneens plussen zien van meer dan 1 procent.

'We speren omhoog', zo reageerde handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital. Hij wees op het aantrekken van de euro-dollarkoers en op de positieve openingsfutures in de Verenigde Staten.

Griekenland zette volgens Jurgens de toon. De Griekse centrale bank maakte maandagavond bekend dat de regering het begrotingstekort in de eerste zes maanden van 2010 bijna heeft gehalveerd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009.

Volgens de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou overtreft de regering daardoor momenteel de eigen doelstelling om het tekort dit jaar met 40 procent te reduceren.

In Amsterdam vielen de aandelen van ArcelorMittal en Aegon binnen de hoofdindex op, met winsten van respectievelijk 3,8 procent en 1,9 procent. 'Zij profiteren vaak van dit soort bewegingen op de beurs', gaf handelaar Jurgens aan. Randstad dikte met 5,1 procent aan en is daarmee tussentijds de grootste winnaar.

Delta Lloyd (+1,5 procent) en BinckBank (+2,1 procent) koersten binnen de MidKap op bedrijfsnieuws. De eerste twee ondernemingen kondigden aan om samen een pensioenprijsvechter te lanceren.

Verderop in Europa zijn bankaandelen en mijnbouwers in trek. Zij herstellen van de verliezen die de afgelopen tijd op de borden werden gezet.

Rio Tinto won 1,4 procent en XSTRATA klom 1,7 procent. Bij de toonaangevende banken dikten BNP Paribas en Banco Santander respectievelijk 0,9 procent en 0,5 procent aan.

De euro was dinsdagochtend 1,2590 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag noteerde de euro 1,2530 dollar.

ANP