Beurzen licht positief

Beleggers op de Europese beurzen waren donderdag positief gestemd. Banken behoorden tot de sterkste stijgers door optimisme over de uitkomst van de Europese stress-test en positieve berichten over de bedrijfscijfers over het tweede kwartaal.

De AEX -index noteerde rond 11.15 uur 0,5 procent hoger op 319,07 punten. De MidKap won eveneens 0,5 procent en noteerde op 519,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er 0,4 tot 1 procent bij.

\'De handel is niet uitbundig. Er had misschien wel wat meer ingezeten\', aldus handelaar Sijmen Plomp van VPV Bankiers. \'Maar we kijken optimistischer de wereld in en zullen wel zien wat het cijferseizoen dat volgende week losbarst ons brengt\'. Volgens Plomp blijft de AEX -index de komende tijd binnen de trading-range tussen de 300 en 345 punten.

In navolging van de resultaten op Wall Street op woensdag, gingen ook in Europa vooral de koersen van financiële instellingen omhoog. ING noteerde een plus van 1,7 procent en Aegon kreeg er 1,8 procent bij. BNP Parisbas won 2,7 procent en Royal Bank of Scotland 2,6 procent.

Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat de Europese banksector de zogenoemde stress-test goed doorkomt. Ze keken donderdag ook uit naar het commentaar dat de Europese Centrale Bank later op de middag geeft op het rentebesluit. Daarin komt de test mogelijk aan bod.

In Amsterdam werd donderdagochtend bekend dat Frans van Houten volgend jaar bij Philips het stokje overneemt van topman Gerard Kleisterlee. Van Houten is nu adviseur bij ING en leidde vroeger NXP Semiconductors, dat in 2006 door Philips werd afgestoten. Beleggers reageerde koel en Philips verloor 0,1 procent.

Biotechnologie Crucell meldde dat het de samenwerking met de Franse vaccinproducent Sanofi Pasteur op de schop neemt. Crucell ziet af van het recht op opzegging van een licentieoverkeenkomst met Shantha Biotechnics, dat vorig jaar door Sanofi Pasteur werd overgenomen. Het Franse bedrijf geeft op zijn beurt de rechten op de ontwikkeling en verkoop van het griepvaccin FluCell aan Crucell terug. Crucell denkt nu in 2014 voor het middel een licentie aan te kunnen vragen. Crucell won donderdagochtend 2,1 procent.

Producent van versnellingsbakken Antonov liet weten te mikken op de productie van de bak TX-6 in oktober volgend jaar. Het aandeel van de fabrikant steeg donderdag met 20 procent tot 0,24 euro.

De handel reageerde nauwelijks op het iets tegenvallende cijfers over het Duitse handelsoverschot. Dat bleek in mei te zijn gesloken door een forse stijging van de import. De beurs in Frankfurt stond wel iets lager dan zijn Europese evenknieën.

De euro was donderdagochtend 1,2660 dollar waard. Bij het slot van de beurshandel op woensdag was dat nog 1,2590 dollar.

ANP