Positieve macronieuws, omzetcijfers en optimisme zorgen voor positieve eindnoteringen

Optimisme voert donderdagmiddag de boventoon op de belangrijkste Europese beursgraadmeters. De koerswinsten liepen in de loop van de middag verder op na positief macronieuws uit de Verenigde Staten, positieve omzetcijfers van grote detailhandelsbedrijven en aanhoudend optimisme over de stresstesten voor de Europese banken. De Europese Centrale Bank hield de rente zoals verwacht vaststaan op 1 procent.

Drie kwartier voor het einde van de handel noteerde de AEX -index 1,5 procent hoger op 322,34 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, won 1,1 procent tot 519,90 punten. De beurzen van Parijs en Londen konden tot 1,6 procent bijschrijven. De DAX in Frankfurt bleef iets achter op de andere beurzen met een plus van 0,5 procent.

De Amerikaanse detailhandelsbedrijven Target , Kohl\'s, Macy\'s en JC Penney maakten voor de tiende maand op rij toegenomen omzetcijfers over juni bekend. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten kwam iets lager uit dan verwacht.

Met name aandelen van financiële concerns waren donderdag in trek. Deze sector had afgelopen tijd fors te lijden onder de scherpe koersdalingen. Niet alleen koopjesjagers, maar ook optimisme over de staat van de financiële sector zetten de koersen donderdag hoger.

Onder de Amsterdamse hoofdfondsen wonnen ING en Aegon respectievelijk 4,3 en 3,5 procent. Ook elders in Europa stonden banken en verzekeraars zoals Dexia , Deutsche Bank, BNP Paribas tot 4 procent hoger.

Een andere grote stijger in de AEX was olieconcern Royal Dutch Shell (plus 3 procent). De prijs van een vat ruwe olie steeg met 2 procent tot 75,60 dollar. Staalgigant en zwaargewicht in de AEX ArcelorMittal kreeg er 2 procent bij.

Elektronicaconcern Philips heeft een nieuwe topman gevonden in de persoon van Frans van Houten. De voormalig topman van NXP Semiconductors en oud-Philipsbestuurder zal op 1 april het stokje overnemen van Gerard Kleisterlee. Beleggers reageerden koel op het nieuws. Het aandeel stond met 0,2 procent iets hoger.

Ben Vree, voormalig topman van maritiem dienstverlener Smit Internationale, verlaat op 1 januari het bestuur van baggeraar Boskalis . De baggeraar verwacht dat de integratie van Smit Internationale in december afgerond zal worden. Het aandeel Boskalis noteerde 0,6 procent hoger.

De euro was tegen het einde van de handelsdag 1,2670 dollar waard tegen 1,2590 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woendag.