Beurzen in het groen door resultaten Intel

De belangrijkste Europese graadmeters koersten woensdagochtend voor de zevende handelsdag op rij in de plus. 'We gaan hoger op Intel ', zo zei beleggingsadviseur Jan Wilpshaar van VPV Bankiers.

De AEX -hoofdindex stond tussentijds 0,9 procent hoger op 336,64 punten. De MidKap-index liep 1,1 procent op tot 534,72 punten. De belangrijkste indices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

'Er heerst al een aantal dagen een goede stemming op de beurs. Bedrijven, waaronder Intel en Alcoa , meldden een omzettoename. Dat is belangrijk. Ook de economische groei van Singapore valt op', zo gaf Wilpshaar aan.

Het Amerikaanse zwaargewicht Intel rapporteerde dinsdag nabeurs in de Verenigde Staten het beste kwartaalresultaat ooit. 's Werelds grootste chipmaker zag de omzet stijgen tot 10,8 miljard dollar en realiseerde een winst van 2,9 miljard dollar.

In reactie op de cijfers van Intel koersen technologiefondsen in Europa in de plus. Zo wonnen STMicroelectronics , Infineon en ARM Holding circa 3 procent. In Amsterdam valt het aandeel ASML op met een plus van ruim 5 procent. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven presteerde in het tweede kwartaal beter dan analisten hadden voorzien.

Fagron koerste op hetzelfde moment 0,2 procent hoger, op het bericht dat de medisch toeleverancier in het tweede kwartaal de omzet zag groeien met bijna 8 procent vergeleken met een jaar terug.

Beleggingsadviseur Wilpshaar stelde dat beleggers zich vandaag verder zullen focussen op cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. 'We verwachten een kleine dip. Maar de data zijn belangrijk om een idee te krijgen over de toestand van de Amerikaanse economie'.

De euro noteerde woensdagochtend 1,2720 dollar, even hoog als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

ANP