"Twijfel en terughoudendheid bepalen het beeld"

Na verdeeld nieuws uit de Verenigde Staten zakten de Europese beurzen donderdagmiddag in het rood.

Beleggers op Wall Street waren opgewekt over de gunstige kwartaalcijfers van zakenbank JPMorgan Chase. Nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS waren bovendien lager dan verwacht. Maar de stemming werd getemperd door nieuws over producentenprijzen die sneller zijn gedaald dan door analisten was voorspeld.

In Amsterdam noteerde de AEX -index van hoofdfondsen donderdagmiddag een verlies van 0,8 procent op 332,43 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen stond 0,1 procent lager op 530,99 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,2 tot 0,5 procent lager.

'Twijfel en terughoudendheid bepalen het beeld', zegt handelaar Mark Kellerman van SNS Securities. 'De beurzen maken na de opleving van de laatste dagen een zijwaartse beweging. Het plafond voor de AEX ligt voorlopig rond de 340 punten.'

'Door de aanhoudend lage rente is er betrekkelijk veel belangstelling voor aandelen. Maar beleggers richten zich vooral op de defensieve fondsen met hoge dividenden, zoals KPN en Royal Dutch Shell ', aldus Kellerman.

Het Luxemburgse ECB-bestuurslid Yves Mersch benadrukte donderdag dat er geen enkel risico bestaat dat de eurozone opnieuw in een recessie beland. 'Wij sluiten een dubbele dip volledig uit', zei hij donderdag tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

Het aandeel Beter Bed daalde in Amsterdam voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalcijfers 0,9 procent. Vrijdag maakt de onderneming de resultaten van het tweede kwartaal bekend. De omzet van Beter Bed komt volgens analisten 5 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Arcadis Logos, de Braziliaanse dochteronderneming van advies- en ingenieursbureau Arcadis , heeft een contract gesloten met het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale. Het contract heeft een waarde van 36 miljoen dollar (28 miljoen euro). Arcadis verloor 0,2 procent aan het Damrak.

Donderdagavond nabeurs presenteren onder meer chipfabrikant AMD en internetbedrijf Alphabet hun resultaten.

De euro profiteerde donderdag van een succesvolle Spaanse uitgifte van schuldpapier. Spanje haalde bijna 3 miljard euro op met een 15-jarige lening, waar grote vraag naar was. De euro noteerde donderdagmiddag 1,2885 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,2760 dollar waard.

ANP