Beurzen schommelen richting het weekeinde

Na een hogere opening zigzagde de AEX -index van het Damrak in Amsterdam vrijdagochtend rond de slotstand van donderdag. Bouwer Ballast Nedam en beddenspecialist Beter Bed stonden flink in de plus nadat de bedrijven beter dan verwachte resultaten hadden gepubliceerd.

Kort voor het middaguur stond de AEX op een winst van 1,42 punten (0,4 procent) bij een stand van 331,18 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde nagenoeg onveranderd op 527,97 punten. De graadmeters van Frankfurt en Parijs noteerden plussen van 0,5 procent. Londen won 0,9 procent.

Ballast Nedam overtrof met zijn halfjaarcijfers de gemiddelde verwachting van analisten. Verder liet het bedrijf weten zijn winstverwachting voor heel 2010 te handhaven. Het aandeel won 10,7 procent.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen was echter niet onder de indruk. 'Het was niet beter dan van tevoren was uitgesproken. Als een of twee nerveuze marktpartijen verwachtten dat het slechter zou zijn, krijg je al snel een omslag als het meevalt. De tweede helft van het jaar wordt minder.'

Beter Bed noteerde 3,4 procent hoger na publicatie van de omzetcijfers uit het tweede kwartaal. Verder zei het bedrijf te voorzien dat de winst is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De volledige cijfers publiceert het bedrijf in augustus.

Muller toonde zich positief over het verloop van het bedrijfscijferseizoen zoals dat deze week vorm heeft gekregen. 'De cijfers die je binnen krijgt zijn redelijk tot beter dan verwacht. Dat geeft de markt langzaam wat steun.' Hij wees erop dat het voor het verloop van de rest van de handelsdag afwachten is hoe Wall Street aan de handel begint.

Staalbedrijf ArcelorMittal kreeg een adviesverhoging van de Italiaanse bank Unicredit . Het aandeel stond 1,1 procent in de plus.

De euro won verder terrein ten opzichte van de dollar. De munt heeft de afgelopen maand een flinke stijging doorgemaakt dankzij het afnemen van zorgen over de Europese schuldencrisis en toenemende zorgen over de houdbaarheid van het economisch herstel in de VS. De euro was 1,2980 dollar waard, tegen 1,2895 dollar aan het eind van de handel donderdag.

De olieprijs was nagenoeg onveranderd ten opzichte van een dag eerder. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 76,75 dollar.

Oliebedrijf BP was in Londen de grote winnaar met een 4,3 procent hogere koers. Donderdag meldde BP dat het succes lijkt te hebben met het stoppen van de oliestroom uit de put van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Ctac verloor 4,7 procent van zijn waarde. Het ICT -bedrijf had in de ochtend laten weten dat zijn dochterbedrijf IFS Probity mogelijk het SAP AG -bedrijf SUPERP over zal nemen.

ANP