Wall Street levert fors in op laatste dag

De aandelenbeurzen op Wall Street gingen vrijdag met forse verliezen de week uit. De week begon met een voortzetting van de opmars die de week daarvoor was ingezet. Donderdag werden de verliezen in het laatste halfuur van de handel beperkt, vrijdag was het echt over met de pret.

Beleggers waren pessimistisch gestemd nadat was gebleken dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in juli ten opzichte van de maand ervoor flink was gedaald.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de week af op een stand van 10.097,90 punten.

Dat is 2,5 procent lager dan het slot van donderdag. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde op 1064,88 punten, een teruggang van 2,9 procent. Technologiebeurs Nasdaq leverde 3,1 procent in tot een stand van 2179,05 punten.

Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is in juli gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen elf maanden. De index kwam uit op 66,5. In juni kwam het vertrouwen nog uit op een stand van 76.

Het afgenomen vertrouwen is opnieuw een teken van het moeizame herstel van de Amerikaanse economie, die van oudsher wordt aangedreven door de uitgaven van consumenten.

Eerder deze week vielen cijfers over de industriële productie tegen en waarschuwde het stelsel van Amerikaanse centrale banken voor langzame economische groei.

General Electric , Bank of America en Citigroup kwamen vrijdag met cijfers, beleggers waren teleurgesteld over lagere omzetten vergeleken met een jaar eerder.

Apple wist het koersverlies te beperken tot iets meer dan een half procent nadat ceo Steve Jobs geruchten over een terugroepactie voor de iPhone 4 had ontzenuwd.

De euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,2927 tegen 1,2930 dollar aan het eind van de handel in Europa.

ANP