Beurzen doen pas op de plaats

De Europese effectenbeurzen schommelden dinsdagochtend rond vlakke standen. Beleggers zijn in afwachting van Amerikaanse bedrijfscijfers. Vooral de bank Goldman Sachs , die in de middag met cijfers komt, wordt in de gaten gehouden.

De AEX -hoofdindex noteerde aan het begin van de middag op een verlies van 2,66 punten op 319,35 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 1 procent (5,04 punten) tot 508,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden verliezen van 0,5 tot 1,1 procent.

Vorige week bleek dat Goldman Sachs de Amerikaanse beurstoezichthouder 550 miljoen dollar moet neertellen om een aanklacht over fraude te schikken. 'Ze zullen dit waarschijnlijk lachend kunnen betalen uit het winstcijfer van het afgelopen kwartaal'', aldus Erwin Blok, beleggingsadviseur bij VPV Bankiers.

Ook technologieconcern Apple komt met cijfers naar buiten. ' Apple staat in de belangstelling vanwege de nieuwe iPhone, die negatieve reacties heeft veroorzaakt vanwege antenneproblemen'', zei Blok. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verwacht dat Apple niet veel in beweging zal komen, omdat de iPhone 4 nog weinig invloed zal hebben op de resultaten.

Maandag na het slot van de beurzen publiceerden technologieconcern IBM en chipmaker Texas Instruments hun cijfers. Beide bedrijven maakten geen grote indruk op de markt en de aandelen daalden in de handel nabeurs. 'Hoewel de winst van IBM meeviel, was de omzet teleurstellend. We zitten in een klimaat waar geen ruimte is voor tegenvallers'', zei Blok.

Beleggers in Europa kijken dinsdagmiddag ook met belangstelling naar nieuwe woningbouwcijfers uit de Verenigde Staten. 'Maandag bleek dat het vertrouwen van huizenbouwers matig was. Dit is nu een belangrijk cijfer, omdat men wel weten of de groei in de Amerikaanse economie terugkomt. Dat is nu heel belangrijk'', zei Blok.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis won in de MidKap 0,8 procent. Het bedrijf heeft samen met een Amerikaans bedrijf een opdracht in de VS ter waarde van 18 miljoen dollar binnengesleept.

De euro noteerde dinsdagochtend een koers van 1,2905 dollar. Bij het slot van de handel op maandag was de munt 1,2960 dollar waard.

ANP