Beurzen langzaam het weekend in, Randstad in mineur

De stemming op de Europese aandelenmarkten was vrijdagochtend mat. Beleggers waren in afwachting van de publicatie van de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal later op de dag. Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX .

De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde aan het eind van de ochtend 0,5 procent lager op 330,48 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 526,45 punten. De graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt daalden 0,5 tot 0,6 procent.

'We zien een strijd tussen macrocijfers en gunstige bedrijfscijfers'', zei een een econoom van KBC Securities in Brussel tegen persbureau Reuters over de stemming aan de beurzen in Europa. 'Het lijkt erop dat de Amerikaanse Federal Reserve de markten voorbereid op teleurstellende data''.

Randstad ging 3,2 procent omlaag, nadat het fonds een dag eerder al 1,6 procent had ingeleverd. De uitzender had donderdag resultaten gepubliceerd die iets beter waren dan verwacht, maar analisten wezen op lager dan verwachte marges. ING maakte vrijdag bekend zijn koersdoel voor het aandeel naar beneden bij te stellen.

In de MidKap was uitzender USG People NV ook onderin te vinden met een min van 1,5 procent.

Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) was met een min van 4,7 procent ook één van de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf had te kampen met hoge prijzen voor grondstoffen en zag de winst over het afgelopen halfjaar scherp dalen ten opzichte van 2009.

De producent van technisch textiel Gamma won 6 procent na publicatie van zijn resultaten. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities heeft Gamma een 'ongelooflijk sterke prestatie'' neergezet.

Uit de kwartaalcijfers bleek dat Nieuwe Steen Investments nog steeds lijdt onder de zware tijden die de vastgoedmarkt al langere tijd doormaakt. Het vastgoedbedrijf heeft te kampen met flinke leegstand in vooral zijn kantoren. De kwartaalresultaten waren minder dan verwacht en het aandeel stond 2,8 procent in de min.

BE Semiconductor (Besi) liet weten dat zijn financieel topman het bedrijf eind oktober verlaat omdat hij een nieuwe werkplek buiten de halfgeleiderbranche heeft gevonden. De toeleverancier aan de chipindustrie werd hierna 3,4 procent minder waard.

Branchegenoot ASM International deed het beter en noteerde 3 procent hoger. ASM International beleefde donderdag al een koerswinst van 8,3 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het zorgenkindje front-end weer winst maakt.

De euro was 1,2985 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de handel op donderdag.

Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 77,75 dollar. Dit betekende een prijsdaling van 0,8 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

ANP