Positieve stemming op Europese beurzen

Op de Europese beurzen waren de beleggers maandag goedgeluimd. Sterke resultaten van verscheidene Europese banken en een gunstig cijfer over de Europese industriesector verbeterden de stemming.

De AEX -index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur een winst van 1,7 procent op 336,31 punten. De MidKap-index kreeg er 1,5 procent bij en stond op 534,70 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden tot 2,1 procent winst.

"Dat we mooie bedrijfscijfers zouden krijgen, weten we eigenlijk al maanden", aldus analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. "Wat nu van belang is, is de verbetering op de obligatiemarkten. Zo worden de renteverschillen tussen de zwakke en de sterke eurolanden steeds kleiner. Ook het verschil tussen de korte- en de langetermijnrente wordt minder. De paniek van juni is voorbij. Dit zorgt voor een rustige voedingsbodem voor de aandelenmarkt."

De stemming op de beurzen werd verder gesterkt door een cijfer van het Britse onderzoeksbureau Markit waaruit bleek dat de bedrijvigheid in de industriesector van de eurozone in juli sterker was gestegen dan verwacht.

In heel Europa stonden maandag aandelen van banken sterk in de plus. ING noteerde een winst van 3,5 procent. Barclays kreeg er 3,2 procent bij en Société Générale 3,4 procent. Eerder op de dag kwam de Britse bank HSBC met een verdubbeling van de winst naar buiten. Ook het Franse BNP Paribas meldde een winstsprong. Beide banken gingen ruim 4 procent omhoog.

Postbedrijf TNT kwam in Amsterdam maandag voorbeurs met tegenvallende cijfers, met name bij de expressdivisie. TNT kondigde verder aan de onderdelen Express en Mail volledig te gaan splitsen en kwam ook met een nieuwe financieel directeur. Henk van Dalen wordt per direct opgevolgd door Bernard Bot, zo maakte het concern bekend. Beleggers zetten TNT 1,5 procent lager.

Philips meldde maandag een overname op het gebied van klinische informatie te hebben gedaan in Israël. Het concern betaalt ongeveer 9 miljoen euro. Philips noteerde 0,7 procent hoger.

Vastgoedbedrijf Corio maakte bekend een obligatie ter waarde van 250 miljoen euro te hebben geplaatst bij een buitenlandse institutionele belegger. De opbrengst wordt gebruikt voor algemene financieringsdoeleinden, aldus Corio, dat op de beurs een winst van 1,4 procent schreef.

Automatiseerder Qurius liet weten het contract met FNV Bondgenoten te hebben verlengd. De overeenkomst heeft een waarde van 1,4 miljoen euro. Qurius maakte in de loop van de ochtend een winstsprong van 6,9 procent.

De euro noteerde maandagochtend op 1,3070 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,3050 dollar.

ANP