Beurzen flink in het rood

De Europese beurshandel koerste dinsdag flink lager in de ochtendhandel. De stemming was bedrukt door aanhoudende zorgen over een duurzaam herstel van de economie.
De hoofdgraadmeter aan het Damrak, de AEX -index, stond na drie kwartier 1,2 procent lager op 314,43 punten. Daarbij stonden alle fondsen in de min. De MidKap-index noteerde op dat moment een verlies van 1,3 procent op 509,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,5 procent omlaag.

Nerveus
Marktvorsers wezen erop dat de matte en nerveuze stemming onder beleggers waarschijnlijk nog wel even aan zal houden. ''Niemand komt naar de markt. Niemand wil aandelen'', zo gaf handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer aan.

Koenders voorziet dat de aandelenbeurzen in de loop van de dag alleen maar verder kunnen zakken, na de bekendmaking van Amerikaanse macrocijfers om 16.00 uur Nederlandse tijd. Dan staan de verkoopcijfers van bestaande woningen op de rol.

Slecht
''We verwachten een slecht cijfer'', aldus Koenders. Hij voegde eraan toe dat zelfs wanneer het cijfer meevalt, de stemming nerveus blijft. ''De markt wil dan voor extra bevestiging weer nieuwe gegevens'', wist hij.

Cijfers over de Duitse economie werden door de financiële markten wel opzijgezet. Het Duitse statistische bureau bevestigde dinsdag het eerder deze maand afgelopen groeicijfer van 2,2 procent.

Ordina
In Amsterdam staan de aandelen van Ordina en Kendrion in de aandacht. Automatiseerder Ordina maakte een verlies van 9,1 miljoen euro in het eerste kwartaal bekend, en verkoopt zijn onderdeel Integer. Het aandeel zakte met 5,6 procent.

Kendrion , een producent van elektromagnetische componenten, verhoogde de omzetverwachting voor heel het jaar na sterk verbeterde marktomstandigheden. Het aandeel dikte met 2,5 procent aan.

Royal Dutch Shell
Verderop in Europa staan energie- en oliebedrijven onder druk, nu beleggers speculeren op een afnemende vraag door een vertragende wereldeconomie. Royal Dutch Shell , Total, ENI en BP speelden tot 1,8 procent van hun waarde kwijt.

De euro was 1,2615 dollar waard, tegen 1,2660 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

ANP