Europese graadmeters terug in het rood

De belangrijkste Europese beursgraadmeters zakten woensdag aan het einde van de ochtend terug in het rood, na uitspraken van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo. Het instituut vreest voor een recessie in de Verenigde Staten en afkoelende economieën in Azië.

De AEX -hoofdindex stond aan het einde van ochtend 0,4 procent lager op 312,21 punten. De MidKap-index noteerde een verlies van 0,9 procent op 502,34 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de belangrijkste indices 0,3 tot 0,5 procent in het rood.

De Europese beurzen waren eerder in de ochtend in de plus geklommen na gunstige cijfers van het Ifo over het Duitse ondernemersklimaat. Ifo-Econoom Klaus Abberger waarschuwde daarna echter dat 'wanneer de VS onder druk van de hoge werkloosheid weer afglijden in een recessie en de Aziatische landen langzamer groeien dan voorheen, Duitsland hard geraakt zal worden''.

Handelaar Cees Smit van Today's Beheer stelt vast dat beleggers 'per saldo zeer nerveus en negatief gestemd zijn''. 'De bedrijfscijfers zijn goed en de rente is laag maar tegenvallende macrocijfers zetten de toon.'' Hij verwacht dat de Amerikaanse centrale bankpresident Ben Bernanke later op dag positieve signalen zal afgeven over verdere stimuleringsmaatregelen om het tij te keren.

Bierbrouwer Heineken maakte voorbeurs bekend dat zijn resultaten flink verbeterd zijn dankzij de overgenomen bieractiviteiten van het Mexicaanse Femsa. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,129 miljard euro, 14 procent meer dan in de eerste helft van 2009 en hoger dan de verwachting van analisten. Heineken steeg 0,7 procent in beurswaarde.

SNS Reaal was met een koersverlies van 8,6 procent de grootste daler in de MidKap-index. De financiële instelling heeft over het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 29 miljoen euro. Dat was ruim tweederde minder dan wat analisten hadden verwacht. In het tweede kwartaal leed SNS Reaal een verlies van 13 miljoen euro. Cees Smit vindt de koersval overdreven. 'SNS is niet beduidend problematischer dan andere banken.''

TKH Group was een van de grootste stijgers op het Damrak, met een koerswinst van 3,4 procent. Het technologiebedrijf verwacht dat de winst dit jaar verdubbelt ten opzichte van 2009. In het tweede kwartaal waren de nettowinst en de omzet reeds hoger dan analisten hadden verwacht.

De euro was woensdag 1,2665 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag werd de euro voor 1,2685 dollar verhandeld.

ANP