Hogere beurzen op rustige handelsdag

De belangrijkste Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur hoger. Gunstige economische berichten uit China veroorzaakten een positief sentiment.

De handel verliep rustig bij relatief lage volumes, zo stelden marktvorsers. Beleggers wachten op de bekendmaking van belangrijke Amerikaanse banencijfers aanstaande vrijdag. In aanloop daarvan doen ze het rustig aan 'en beweegt de beurs op wat Wall Street doet'', stelde vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effectenkantoor. De openingsindicatoren voor New York wijzen op een hoger begin.

De Amsterdamse hoofdindex AEX stond even voor één uur met een winst van 1,3 procent op 320,55 punten. De MidKap-index noteerde 0,7 procent hoger op 511,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden winsten tot 1,8 procent.

De Europese beurzen volgden de Aziatische graadmeters, waar de koersen eveneens opwaarts noteerden. De bekendmaking dat de activiteit in de Chinese productiesector weer toeneemt na enkele maanden van vertraging stemde daar beleggers tevreden. Ook sterke groeicijfers over de Australische economie gaven beleggers een steuntje in de rug.

In Europa gingen de mijnbouwers aan kop, op de toegenomen activiteit in de Chinese productiesector. Zwaargewichten als AngloAmerican, Antofagasta, BHP Billiton , Rio Tinto en XSTRATA dikten tot 3 procent aan.

Het op de Franse beurs genoteerde Vivendi won bijna 5 procent. Het media- en telecombedrijf verhoogde de verwachting voor 2010 bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

In Amsterdam stond AkzoNobel in de schijnwerpers. Het aandeel won bijna 1 procent op het bericht dat het verfconcern vanaf volgend jaar de voornaamste verfleverancier wordt van Walmart, 's werelds grootste detailhandelsketen.

Staalconcern ArcelorMittal steeg aan het Damrak ruim 2 procent en hoorde daarmee met Aegon , Fugro en Philips tot de koplopers van de hoofdindex.

De euro noteerde woensdagmiddag op 1,2795 dollar tegen 1,2715 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag.

ANP