Weinig aanknopingspunten voor beleggers

De beurshandel staat de komende week voor de vraag of beleggers de voorzichtige opleving van vorige week op eigen kracht kunnen doorzetten. De agenda met het belangrijkste economische en bedrijfsnieuws biedt weinig aanknopingspunten.

Vorige week veerden de beurskoersen vanaf woensdag wereldwijd op, nadat uit verschillende indicatoren was gebleken dat de Amerikaanse economie er nog niet zo slecht voorstaat als sommigen vreesden.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten nam sterker toe dan verwacht, inkoopmanagers in de Amerikaanse industrie waren onverwacht positief over de toekomst en het aantal in behandeling genomen huizenverkopen nam geheel tegen de verwachting in toe.

Banenverlies
Op vrijdag viel bovendien het banenverlies in de afgelopen maand, het cijfer waar de hele week het hardst voor werd gevreesd, mee. De werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld kromp nog wel, maar aanzienlijk minder dan gedacht.
Al deze cijfers namen de vrees voor een nieuwe recessie, de dubbele dip, weg. Maar ze wijzen nog lang niet op een robuust herstel van de economie.

Het is dan ook de vraag in hoeverre de koersen de komende week, bij gebrek aan richtinggevend nieuws, verder kunnen stijgen. Handelaren en marktkenners gaven vorige week in ieder geval aan dat er volgens hen nog voldoende rek zit in de aandelenmarkt. Zij wezen er in een rondgang van het ANP op dat obligaties weinig rendement bieden, bedrijven weer mooie winsten maken en er voldoende activiteit is op de overnamemarkt.

Zonder richting
Tot dinsdagmiddag moeten de handelaren in Europa het stellen zonder richting vanaf Wall Street . Hun Amerikaanse collega's genieten maandag van een lang weekend, de beurzen blijven dicht vanwege Labor Day.

Voor de beleggers in Nederlandse hoofdfondsen staan dinsdagochtend twee belangrijke berichten op de agenda. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM - Air France-KLM maakt dan voorbeurs de vervoerscijfers over augustus bekend en de branchevereniging van uitzenders ABU meldt de meest recente ontwikkeling van de uitzendsecor.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS Corp. ) geeft de komende week verder een blik op de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Op woensdag meldt het de ontwikkeling van de omzet en productie van de industrie in juli. Donderdag komt het inflatiecijfer over augustus naar buiten.

ANP