Beurzen openen in het groen

De beurs in Amsterdam is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers hielden vast aan het positieve sentiment van vrijdag toen werd geprofiteerd van meevallende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt.

De AEX -index noteerde ruim een halfuur na aanvang een winst van 0,4 procent op 330,65 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 0,5 procent tot 528,27 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,4 procent.

Rust
De beurshandel zal maandag waarschijnlijk erg rustig verlopen. Er staat amper richtinggevend nieuws op de agenda en Wall Street blijft gesloten wegens Labor Day.

Vrijdag gingen de beurzen in Europa en New York flink omhoog toen bekend werd dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus minder sterk is afgenomen dan verwacht. Ook kwam de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven boven verwachting uit.

Impact VS
'We zullen vandaag nog naijlen van de goede berichten uit de VS. Met deze cijfers komt het dubbele dip-scenario meer op de achtergrond te staan'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor.

Ook in Tokio werd maandag voortgeborduurd op de banencijfers uit de VS. De Nikkei -index van 225 hoofdfondsen sloot 2,1 procent hoger. De winsten in Tokio werden over een breed front gedragen, geleid door Japanse exporteurs en grondstoffenfondsen.

De leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft 300 miljoen dollar (ruim 232 miljoen euro) opgehaald bij een onderhandse plaatsing van effecten in het Verenigd Koninkrijk en de VS, zo werd vrijdag nabeurs bekendgemaakt. Het aandeel CSM noteerde onveranderd.

SNS Securities verlaagde het advies voor de handelaar in thee, zaden en specerijen Acomo naar 'accumulate' van 'buy'. Acomo ging 1 procent omhoog. De euro was 1,2900 dollar waard tegen 1,2860 dollar aan het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

ANP