Bankzorgen spelen beurzen parten

De zorgen over de gezondheid van de Europese bancaire sector speelden de Europese beurzen dinsdag parten. Berichtgeving in de media leidde tot dalende koersen voor de financiële aandelen die de rest van de markt mee naar beneden trokken.

De AEX -index noteerde met drie kwartier handel te gaan 1,1 procent lager op 327,05 punten. De MidKap-index daalde 1 procent tot 522,25 punten. De graadmeters van Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,4 procent.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schreef op basis van eigen analyse dat Europese banken bij de publicatie van de stresstesten deze zomer geen volledige openheid hebben gegeven over hun beleggingen. De posities in schulden van problematische eurolanden zouden niet volledig zijn weergegeven.

'Men begint zich weer zorgen te maken over allerlei leningen. Voordeel is dat we met zijn allen al voorbereid zijn. De financiële aandelen liggen onder druk en we zijn licht in de min, maar dat is niet zo gek nadat het vorige week omhoog is geschoten'', zei beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

Deutsche Bank en Commerzbank noteerden in Frankfurt 2 en 2,8 procent in de min. In Parijs gingen de koersen van de banken Société Générale, BNP Paribas en Credit Agricole tot 4 procent omlaag.

Bank en verzekeraar ING en verzekeraar Aegon stonden onderin de AEX -index met minnen van 2,6 en 1,8 procent. SNS Reaal verloor in de MidKap-index 2,3 procent.

Persbureau Reuters meldde op basis van een bron dat digitale kaartenmaker AND gesprekken voert over verkoop van het bedrijf. Het zou een goed moment zijn voor verkoop omdat technologiebedrijven, maar ook sociale netwerken hun bronnen van kaartenmateriaal zeker willen stellen. Het aandeel schoot hierna bijna 12 procent omhoog.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM - Air France-KLM publiceerde de vervoerscijfers over de maand augustus. Ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal vervoerde passagiers licht. Het vrachtvervoer liet een kleine stijging zien. De koers noteerde een verlies van 1,3 procent.

Philips maakte bekend zijn resterende belang in de voormalige chipdochter NXP over te doen aan zijn Britse pensioenfonds. De transactie levert het concern in het derde kwartaal een boekwinst van 140 miljoen euro op. Het aandeel daalde 1,3 procent.

De euro stond onder druk. De Europese eenheidsmunt noteerde 1,2740 dollar tegen 1,2900 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.

ANP