Winstnemingen op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten moesten dinsdag terrein prijsgeven, net zoals dat op de Europese beurzen het geval was. Na het lange weekend in verband met de viering van Labor Day op maandag speelden zorgen over het Europese bankensysteem beleggers parten. Handelaren grepen de gelegenheid aan om een deel van hun koerswinsten van vorige week te verzilveren.

Halverwege de handel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 10.365,29 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,9 procent tot 1094,88 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde eveneens 0,4 procent, tot 2114,15 punten.

Stresstesten
Zakenkrant The Wall Street Journal schreef dat Europese banken bij de publicatie van de stresstesten deze zomer geen volledige openheid hebben gegeven over hun beleggingen. De posities in schulden van problematische eurolanden zouden niet volledig zijn weergegeven.

Verder kwamen uit Duitsland berichten over de onbedoelde gevolgen van striktere kapitaaleisen. Hierdoor zouden banken veel extra kapitaal nodig hebben. ''De gezondheid van banken komt iedere keer weer naar boven. Ik weet niet hoe groot de zorgen bij beleggers nu zijn, maar ze gebruiken de bankenkwestie in ieder geval als een excuus om wat winsten te verzilveren'', aldus een Amerikaanse handelaar.

Bank of America , Citigroup en JPMorgan Chase verloren 1,8 tot 2 procent. Creditcardmaatschappij American Express was de grootste daler in de Dow met een verlies van 3,3 procent.

Oracle
Bij de technologiefondsen maakte Oracle , het op twee na grootste softwareconcern ter wereld, een sprong van 5,3 procent. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat Mark Hurd, de voormalig topman van Hewlett Packard , is benoemd als president.

Wall Street kende vorige week de beste week in twee maanden tijd. De beurshandel kreeg vooral een impuls van meevallende cijfers over de Amerikaanse economie, waaronder cijfers over de werkgelegenheid.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,2725 dollar, praktisch gelijk aan de stand bij het sluiten van de Europese beurzen.

ANP