Wall Street begint de week gematigd positief

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag licht optimistisch aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een zwakke dollar en het zicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid zette beleggers aan tot kopen.

De dollar leverde ook maandag weer in waarde in nadat het G20-overleg van het afgelopen weekeinde de landen geen stap verder had gebracht in het oplossen van de valutaverschillen en in het kielzog daarvan de grote handelstekorten- en overschotten.

Ook de verwachting dat de Fed de geldpersen weer gaat laten draaien zet de dollar onder druk. Door de lage dollarkoers werden grondstoffen duurder.
De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde de eerste handelsdag van de week op een stand van 11.164,05 punten. Dat is 0,3 procent hoger dan het slot van vrijdag, toen de indices nauwelijks van hun plaats kwamen.

S&P 500
De breder samengestelde S&P 500-index won 0,2 procent tot een stand van 1185,62 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot op 2490,85 punten, een verbetering van een half procent.

De Amerikaanse vereniging van makelaars maakte maandag bekend dat de verkoop van bestaande woningen in de maand september met 10 procent was toegenomen. Dat was meer dan verwacht. Omgerekend naar een cijfer op jaarbasis werden 4,53 miljoen huizen verkocht. Een cijfer op jaarbasis van meer dan vijf miljoen duidt op een 'normale' markt.

Huizencijfers
Beleggers trokken zich niet al te veel aan van de huizencijfers. Nadat zij vorige week hun kruit hadden drooggehouden in aanloop naar de G20, lijken ze dat nu in iets mindere mate te doen in aanloop naar de bijeenkomst van de Fed op 2 en 3 november.
Een euro kostte aan het eind van de handel in New York 1,3969 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was dat 1,3985 dollar. Eerder op de dag noteerde de dollar de laagste koers ten opzichte van de yen in vijftien jaar tijd.

ANP