De aandelenbeurs in Tokio leed maandag na de verwoestende natuurramp in Japan het zwaarste dagverlies sinds oktober 2008. Een miljardeninjectie van de Japanse centrale bank kon het tij niet keren.
De
Nikkei -index kelderde 6,2 procent in waarde tot 9620,49 punten. Dat is het laagste niveau sinds november vorig jaar. Bijna 4,9 miljard aandelen wisselden van eigenaar. Dat is het hoogste handelsvolume ooit in Tokio. Beleggers vluchtten weg omdat ze bevreesd zijn voor de risico's door de nasleep van de natuurramp.
De verliezen werden over een breed front gedragen. Energieconcern Tokyo Electric Power, dat meerdere beschadigde kerncentrales in Japan exploiteert, kelderde bijna 24 procent, waarna de handel in het aandeel werd stilgelegd.
Ook Japanse autofabrikanten, elektronicabedrijven en oliemaatschappijen moesten het ontgelden. Toyota daalde 7,9 procent. Het bedrijf legt tot en met woensdag de gehele productie in Japan stil. Honda verloor 6,5 procent en Nissan zakte 9,5 procent.
Oliemaatschappij Inpex Holdings daalde 2,4 procent en elektronicaproducent Sony verloor 9,1 procent. Sony legt acht fabrieken in het getroffen gebied stil. De producent van onder meer kernreactoren Toshiba kelderde 16,3 procent. Een chipfabriek van Toshiba moest worden stilgelegd vanwege de ramp.
De Japanse overheid heeft 12 biljoen yen (105 miljard euro) vrijgemaakt voor noodleningen aan bedrijven om de stabiliteit van de economie en het financiële systeem te waarborgen. Het totaalbedrag van deze noodsteun kan oplopen tot 40 miljard yen.
Japanse bouwbedrijven profiteerden juist van de malaise door de verwachting dat zij flink kunnen verdienen aan herstelwerkzaamheden. Aannemingsbedrijf Kajimi steeg 22 procent en branchegenoot Hazama won 41 procent. Huizenbouwer Misawa Homes ging 19 procent omhoog.
Op de beurzen elders in de regio bleven de verliezen binnen de perken. De beurs in Sydney zakte 0,5 procent en de Kospi in Seoul verloor 0,8 procent. De
Hang Seng in Hongkong stond licht lager in de middaghandel.
ANP