Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De aandelenemissie van grondstoffengigant Glencore en meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaven de handel steun.

De AEX -index sloot 0,5 procent in de plus op 350,84 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 637,75 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,6 tot 1,3 procent.

Glencore, 's werelds grootste handelaar in grondstoffen, meldde donderdagochtend dat het zijn aandelen voor 5,30 pond op de beurs brengt in Londen en Hongkong. Daarmee levert de beursgang ongeveer 11 miljard dollar op. Analisten zagen hierin het bewijs dat de aantrekkingskracht van grondstoffen op investeerders nog lang niet is verdwenen.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat afgelopen week 409.000 Amerikanen een eerste aanvraag voor een uitkering hebben gedaan. Dit was minder dan een week eerder en minder dan door economen was verwacht.

Air France-KLM - Air France-KLM
In Amsterdam voerde Air France-KLM - Air France-KLM de hele dag de hoofdindex aan. De luchtvaartcombinatie maakte in het bewogen afgelopen boekjaar een nettowinst van 613 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 1,6 miljard euro verloren ging. Vooral de vrachtactiviteiten lieten een sterk herstel zien. Het aandeel Air France-KLM - Air France-KLM steeg 1,9 procent.

Bierbrouwer Heineken profiteerde met een koerswinst van 1,1 procent van sterke resultaten van concurrent SABMiller. Dat bierconcern zag de winst sterker stijgen dan verwacht. Vooral in opkomende markten deed het moederbedrijf van Grolsch en Peroni het goed. Het aandeel SABMiller won in Londen ook 1,1 procent.

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM 6,8 procent onderuit. Het bedrijf handhaafde de winstdoelstelling voor 2011, terwijl analisten hoopten op een positieve bijstelling. BAM waarschuwde ook voor aanhoudende problemen op de Nederlandse huizenmarkt, waar het herstel volgens het bedrijf wordt gehinderd door de strengere regels voor hypotheekverstrekking.

Spyker
Saab-eigenaar Spyker hield een aandeelhoudersvergadering. Bestuursvoorzitter Victor Muller zei hier onder meer dat het bedrijf vasthoudt aan de doelstelling om in 2012 zwarte cijfers te schrijven. Verder is Spyker vergevorderd met de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter voor Saab. Het aandeel Spyker sloot 1,9 procent hoger.

De euro werd voor 1,4260 dollar verhandeld, een fractie minder dan de 1,4265 dollar aan het slot van de Europese beurshandel een dag eerder.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 98,80 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 111,78 dollar.

ANP