AEX opent hoger

De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger van start gegaan. Na twee dagen van stijgingen bleven de meeste Europese beurzen in een voorzichtig positieve modus.

Grondstoffondsen als Royal Dutch Shell en SBM Offshore behoorden tot de sterkste stijgers in de AEX , dankzij de hogere olieprijs.

''De Amsterdamse beurs is sterk gelinkt aan grondstoffen'', lichtte handelaar Cees Smit van Today's Beheer toe. Zwakke Amerikaanse macrocijfers en de financiële problemen van Griekenland drukten echter het potentieel voor verdere stijgingen.

Risicovollere beleggingen
De AEX -index noteerde na ruim een halfuur handel een winst van 0,3 procent tot 351,77 punten. De MidKap-index van het middensegment steeg 0,6 procent tot 641,50 punten. De toonaangevende beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden winsten tot 0,7 procent.

De vraag naar risicovollere beleggingen als grondstoffen en aandelen werd gestimuleerd door de zwakkere dollar. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd vrijdagochtend 0,7 procent duurder tot 99,09 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent tot 111,95 dollar per vat.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een plus van 2,4 procent. Oliemaatschappij Royal Dutch Shell won 0,5 procent.

Handelsvolumes
De afgelopen dagen lagen de handelsvolumes in Amsterdam erg laag vanwege de onzekerheid in de markt. Vrijdag staan er weinig dingen op de agenda die de handel in beweging kunnen zetten.

Het cijferseizoen is nagenoeg voorbij en er staan ook geen belangrijke richtinggevende Amerikaanse macrocijfers op de planning. Mogelijk kan de expiratie van opties in de loop van de middag voor wat volatiliteit zorgen.

LinkedIn
Het gesprek van de dag is volgens Smit van Today's Beheer de beursgang van LinkedIn op Wall Street donderdag. Het aandeel verdubbelde ruimschoots in waarde. ''De grote vraag is of het een begin of het einde van een hype is'', aldus Smit. In Amsterdam waren er geen fondsen die hiervan duidelijk profiteerden. Hyveseigenaar Telegraaf bleef hangen op een vlakke stand.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Agendia kondigde vrijdagochtend een beursgang aan. Nadere details van de beursgang volgen later. Branchegenoot Pharming was in de MidKap de sterkste stijger met een plus van 4,3 procent.

De euro was vrijdagochtend 1,4310 dollar waard tegen 1,4260 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

ANP