Wall Street bedrukt door zorgen eurozone

De effectenbeurzen in New York waren maandag in mineur door zorgen over de Europese schuldencrisis. Ook slechte berichten over de Amerikaanse economie drukten de stemming op Wall Street .

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen zakte met 1,1 procent tot 12.381,26 punten. De brede S&P 500-index ging 1,2 procent omlaag tot 1317,37 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq leverde 1,6 procent in tot 2758,90 punten.

Maandag bleek uit cijfers van de centrale bank van Chicago dat de groei van de Amerikaanse economie in april is afgezwakt. De zogeheten national activity index daalde van 0,32 in maart tot min 0,45 in april. Een negatieve score betekent dat de economie langzamer groeit dan het langjarig gemiddelde.

Olieprijs
De zorgen over de economie lieten de olieprijs dalen. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging naar beneden met 2,6 procent tot 97,46 dollar. De aandelen van olieconcerns Chevron en Exxon Mobil werden ruim 1,1 procent minder waard.

Industriegiganten behoorden tot de grootste verliezers. Aluminiumproducent Alcoa en vliegtuigfabrikant Boeing verloren respectievelijk 1,8 en 1,6 procent. Ook in de financiële sector werden verliezen geleden.

McDonald's
Zo stonden Bank of America en zakenbank JP Morgan Chase rond de 1,4 procent in de min. McDonald's was het enige fonds op de Dow dat winst boekte, als was dat maar nipt; het fastfoodconcern ging er 0,2 procent op vooruit.

De euro was bij sluiting van Wall Street 1,4055 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de munt op 1,4175 dollar.

ANP