Beurzen in de plus

De Europese beurzen noteerden vrijdag aan het eind van de ochtend hoger. Bankaandelen stonden in de plus na berichtgeving over een versoepeling van de Basel III-regels bij de Europese invoering.

De AEX -index stond 0,4 procent hoger op 345,72 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 628,76 punten. De beurzen van Parijs en Londen stegen 0,9 procent, die van Frankfurt 0,4 procent.

Koploper van de AEX was TNT Express met een plus van 3,1 procent. PostNL noteerde nagenoeg vlak. Het pakjesconcern en het postbedrijf kregen donderdag een eigen, aparte notering. TNT Express is sindsdien ruim 13 procent gestegen.

Saab
Spykertopman Victor Muller liet vrijdag weten dat de productie bij de Zweedse autobouwer Saab opnieuw is opgestart. Het aandeel Spyker, dat de eigenaar van Saab is, stond 9,3 procent hoger. Donderdag was het aandeel al 5,6 procent gestegen na berichtgeving dat de productiehervatting op handen was.

De Britse krant Financial Times schreef dat de Europese implementatie van de Basel III-regels mogelijk enkele uitzonderingen zal kennen. Dat leidde in Azië tot hogere koersen van de bankaandelen en ook in Europa leek het een positief effect te hebben.

De krant noemde specifiek het Franse BNP Paribas en Société Générale en het Britse Lloyds als concerns die van de versoepeling zouden profiteren.

Banken
De aandelen in de twee Franse banken stegen in Parijs tot 2 procent. In Londen won Lloyds 2,7 procent. Bank en verzekeraar ING liet weten geen impact te verwachten van de mogelijke versoepeling. Het aandeel stond 0,6 procent in de plus.

In de MidKap was Aalberts Industries de koploper met een koerswinst van 1,7 procent. Topman Jan Aalberts zei te verwachten dat 2011 het beste jaar ooit zal worden wat betreft de resultaten van de onderneming.

De euro was 1,4210 dollar waard. Aan het eind van de handel donderdag was de munt 1,4090 dollar waard.

ANP