Beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen zijn vrijdag in de plus geëindigd. Financiële aandelen gingen aan de leiding na berichten over een versoepeling van de Basel III-regels in Europa.

De AEX -index sloot 0,5 procent (1,59 punten) in de plus op 346,06 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent (3,69 punten) tot 629,34 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 1 procent.

De Britse zakenkrant Financial Times schreef vrijdag dat de Europese Unie de kapitaalseisen voor Europese banken wil versoepelen. Ondanks een ontkenning door de Europese Commissie zaten Europese banken duidelijk in de lift.

Lloyds
Lloyds steeg in Londen 2,8 procent. Sociíté Générale en BNP Paribas plusten in Parijs tot 2,3 procent. De Nederlandse bank en verzekeraar ING lieten weten geen impact te verwachten van een eventuele versoepeling. Dit aandeel noteerde in Amsterdam 1,4 procent hoger.

Volgens beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers trokken beleggers zich ook op aan een positief cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De index van de Universiteit van Michigan, die het consumentenvertrouwen weergeeft, steeg in mei van 69,8 tot 74,3. ''Het is een lichtpuntje in een week met vrijwel alleen maar negatief nieuws'', zei Blok.

Ook werd het volgens hem door beleggers als positief geïnterpreteerd dat de Amerikaanse consumptieve bestedingen in april verder zijn gestegen. De stijging van 0,4 procent bleef wel licht achter op de verwachtingen van economen.

Spyker
Spyker was vrijdagmiddag na de productiehervatting bij Saab het meest in het oog springende aandeel van de Amsterdamse beurs. De productie van Saab viel bijna twee maanden geleden stil doordat rekeningen van toeleveranciers niet waren betaald.

Uiteindelijk wist Spyker onder meer een overeenkomst te sluiten met het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da. Het aandeel van Saabeigenaar Spyker steeg vrijdag bijna 15 procent. Een dag eerder, na de eerste berichten over de op handen zijnde productiehervatting, pluste het aandeel al 5,6 procent.

TNT
TNT Express prijkte bovenaan de AEX met een plus van 5,8 procent. Sinds de afsplitsing van TNT donderdag is het aandeel in het pakketbedrijf ruim 13 procent meer waard geworden. PostNL , de zwakke broeder in de voormalige TNT-combinatie, was juist de sterkste daler met een min van 1,4 procent.

Verzekeraar Aegon kreeg een hoger beleggingsadvies van de Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch. Het aandeel was één van de koplopers van de AEX met een plus van 4,4 procent.

Philips kreeg vrijdag opnieuw klappen op de beurs en noteerde een min van 1,1 procent. Het elektronicaconcern lijdt onder de negatieve berichtgeving van de laatste weken over fraude en omkoping bij de medische divisie.

Aalberts
In een interview met het ANP sprak topman Jan Aalberts van het gelijknamige industrieel concern de verwachting uit dat 2011 het beste jaar ooit zal worden. In de MidKap was het aandeel één van de sterkste stijgers met een plus van 2 procent.

De euro stond op 1,4295 dollar, tegen 1,4090 dollar aan het eind van de handel op donderdag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder tot 100,42 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent tot 114,82 dollar.

ANP