Vlakke opening Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen kwamen maandag bij de opening nauwelijks in beweging.

Beleggers hielden hun kruit droog vanwege de aanhoudende Europese schuldenperikelen. Daarnaast moesten zij het stellen zonder inspiratie vanuit Londen, waar de beurs wegens een feestdag gesloten is.

In de middaghandel zullen de Europese beurzen het op eigen kracht moeten doen. Wall Street is gesloten in verband met Memorial Day, de dag waarop alle gesneuvelde Amerikaanse militairen worden herdacht.

AEX
Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX -index 0,2 procent hoger op 346,70 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,2 procent tot 630,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,3 procent hoger.

Het wachten is op een rapport van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over Griekenland, dat deze week verschijnt. Ook was er onrust over de situatie in Ierland.

Een Ierse minister zei zondag dat Ierland mogelijk opnieuw om steun moet vragen bij de EU en het IMF omdat het naar verwachting moeilijk zal zijn om volgend jaar geld op te halen met staatsobligaties.

PostNL
In Amsterdam was PostNL de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. Het aandeel verloor sinds de beursintroductie van vorige week donderdag 6 procent, maar steeg maandag 1,4 procent.

ING maakte bekend het aandeel te gaan volgen en zei dat de aanvankelijke koersdaling ''disproportioneel'' was.

TNT Express leverde juist 1,6 procent in na 12 procent winst sinds de beursgang. ING zei maandag het bedrijf als een ''formidabele overnameprooi'' te beschouwen. Met name UPS en FedEx zouden tot de mogelijke kopers behoren, aldus ING.

Sterkste stijger
Het op de lokale markt verhandelde Holland Colours (plus 6 procent) was de sterkste stijger. De pigmentfabrikant voerde de winst op van 1,2 miljoen euro in het gebroken boekjaar 2009/2010 naar 3,2 miljoen euro in 2010/2011.

In Frankfurt werden verliezen tot 1,7 procent voor energiereuzen als RWE AG en E.on goedgemaakt met kleine winsten voor vrijwel alle overige DAX -fondsen. De energieconcerns verloren vanwege het besluit van de Duitse regering om in 2022 alle Duitse kerncentrales te sluiten, in reactie op de ramp met de Fukushima-centrale in Japan.

De euro noteerde 1,4280 dollar in vergelijking met 1,4295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

ANP