'Pessimisme regeert op Europese beurzen'

Dinsdag wordt een negatieve dag op de Europese aandelenbeurzen, verwacht handelaar Rob Koenders.

''Het pessimisme regeert. Er zijn zorgen over een vertraging van de Amerikaanse economie, nieuwe kapitaaleisen voor banken in de VS en toenemende onduidelijkheid over Griekenland.'' Koenders verwacht dat de AEX 1 tot 2 punten lager opent.
De AEX sloot maandag 0,3 procent in de min op 339,18 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 621,66 punten.

Griekenland
De schuldencrisis in Griekenland domineert al maanden de Europese beurshandel. Eind vorige week, begin deze week zou er een rapport over de situatie in het land komen van de EU, de ECB en het IMF.
Die 'troika' richtte vorig jaar een noodfonds op van 110 miljard euro voor noodsteun aan Griekenland. ''Dat rapport is er nog steeds niet, waardoor de onduidelijkheid toeneemt. Dat zal steeds zwaarder gaan wegen op de beurzen.''

Ahold
Supermarktconcern Ahold kwam dinsdag met beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal, maar volgens Koenders zal dat weinig doen voor het algemene sentiment. ''Het maakt bij Ahold niet uit of de cijfers goed of slecht zijn. Het aandeel zal blijven schommelen tussen 9 en 10 euro'', aldus de handelaar.
Bouwbedrijf Heijmans sleepte voor 29 miljoen euro woningbouwprojecten in de wacht en biotechbedrijf Pharming gaat Ruconest leveren aan het Israelische Megapharm.
De mijlpaalbetalingen die Pharming daarvoor ontvangt zullen ''geen materiële bijdrage'' leveren aan de resultaten.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot maandag 0,5 procent lager op 12.089,96 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde met 1,1 procent tot 1286,17 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 1,1 procent omlaag tot 2702,56 punten.
In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei -index dinsdag 0,7 procent hoger op 9442,95 punten. Koopjesjagers sloegen hun slag na flinke koersdalingen in de voorgaande drie handelssessies.

De euro noteerde 1,4625 dollar in vergelijking met 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

ANP