Flinke verliezen op Wall Street

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten. De Dow Jones kwam voor het eerst sinds halverwege maart onder de 12.000 punten uit.

Een tegenvallend cijfer over de Chinese export en twijfels over mogelijke financiële hulp aan het noodlijdende Griekenland zorgden voor een negatief sentiment.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 1,4 procent lager op 11.951,91 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 1,4 procent omlaag tot 1270,98 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde 1,5 procent in de min op 2643,73 punten. Wall Street sloot donderdag nog hoger na stevige verliezen in de voorgaande zes handelsdagen.

Chinese export
De Chinese export is in mei minder sterk gegroeid dan in april door een afzwakking van de uitvoer naar de Europese Unie en de Verenigde Staten. De import ging juist sterker omhoog, zo blijkt uit cijfers van de Chinese overheid.

De export steeg met 19,4 procent op jaarbasis vergeleken met een toename van bijna 30 procent in april. De uitvoer naar de EU steeg met 13,2 procent, een halvering vergeleken met een maand eerder.

De groei van de export naar de VS kwam uit op 7,2 procent vergeleken met een groei van 25 procent in de voorgaande maand. De Chinese import klom vorige maand met 28,4 procent tegen 21,8 procent een maand eerder.

Doubledip-recessie
''De recente economische cijfers zijn erg zwak en de mensen zijn bezorgd over een mogelijke doubledip-recessie'', zei een handelaar van OakBrook Investments LLC. ''Ik verwacht nog steeds een groei in de tweede helft van dit jaar. Maar zien we deze groei voordat de economische cijfers over het tweede kwartaal naar buiten komen? Dat betwijfel ik. Juni wordt waarschijnlijk een erg zwakke maand.''

Bank of America was de grootste stijger op de Dow. Het aandeel boekte een winst van 1,4 procent.

Olieprijs
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde tot minder dan 100 dollar per vat en kwam uit op 99,09 dollar, een daling van 2,8 procent. De olieprijs stond onder druk door het besluit van Saudi-Arabië om in juli meer olie te gaan leveren aan Aziatische raffinaderijen. De prijs van een vat Brentolie ging met 0,9 procent omlaag tot 118,50 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4337 dollar, tegen 1,4360 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.

ANP