Amsterdamse beurs opent met winst

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger aan de handelsdag begonnen. Beleggers op het Damrak leken hun Aziatische tegenhangers te volgen die eerder op de dag positief reageerden op meevallende Chinese macrocijfers.

Na bijna een uur handel noteerde de AEX -index 0,5 procent hoger op 335,81 punten. De MidKap-index steeg 0,7 procent tot 608,22 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt noteerden 0,4 tot 1,1 procent hoger.

''Het is nog maar afwachten of we de plus kunnen vasthouden'', zei beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers. Hij wees erop dat de AEX de afgelopen weken flink gedaald is. ''Het is de vraag wanneer we een technisch herstel gaan meemaken. Je komt van 365 punten en staat 10 procent lager terwijl bedrijven het prima doen.''

ING
In de AEX steeg het aandeel in bank en verzekeraar ING 2 procent na berichten dat de beslissing over de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct USA op handen is. ''De vraag is wat voor prijs eraan hangt. Als de prijs tegenvalt gaat de koers met dezelfde vaart weer naar beneden'', aldus Plomp.

In de MidKap kreeg Delta Lloyd er 2,3 procent bij. Analisten van de bank Credit Suisse startten het volgen van het aandeel in de verzekeraar met een positief advies.

Wolters Kluwer kondigde twee kleine overnames aan. De uitgever neemt het Amerikaanse NRAI over. Dit bedrijf is een specialist op het gebied van regelgeving en heeft ongeveer 160 medewerkers. Verder neemt Wolters Kluwer een onderdeel van het Nederlandse softwarebedrijf Twinfield over. Het aandeel Wolters Kluwer steeg 0,4 procent.

Overnames
Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb van DSM zei dinsdag in een Duitse zakenkrant dat het chemieconcern nog ruimte heeft voor een of twee overnames in de orde van grootte van de eerdere overname van het Amerikaanse Martek (ca. 750 miljoen euro).

DSM zou overnames kunnen financieren met eigen middelen of leningen, alleen in extreme gevallen zou een aandelenemissie nodig zijn. DSM noteerde 0,2 procent hoger.

De euro noteerde dinsdag 1,4455 dollar. Aan het eind van de aandelenhandel op maandag was de Europese munt 1,4380 dollar waard.

De olieprijzen waren nagenoeg onveranderd. Ruwe Amerikaanse olie noteerde 0,1 procent hoger op 97,35 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent naar 118,75 dollar.

ANP