ING wint op negatief Damrak

ING was vrijdag een van de positieve uitschieters op een verder licht negatief Damrak.
Het aandeel ING stond in de belangstelling na de bekendmaking van de verkoop van de Amerikaanse dochteronderneming ING Direct USA. Verder was het ''onzekerheid troef'' op de beurs, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX -index in Amsterdam noteerde rond 11.35 uur een verlies van 0,1 procent op 332,10 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 593,60 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,2 procent.

Vertrouwen
Volgens Plomp verkeren beleggers nog steeds in grote onzekerheid over de Griekse schuldencrisis. ''Het is afwachten wat de politiek dit weekend gaat verzinnen, maar het vertrouwen is natuurlijk niet vandaag of morgen hersteld.''

Plomp relativeert tevens de problemen van Griekenland. ''De afgelopen 500 jaar zijn er maar twee landen geweest in Europa die altijd aan hun verplichtingen hebben voldaan, Nederland en Zwitserland. De rest heeft een of andere vorm van 'default' gehad. Het is dus niets nieuws. De omvang wel.''

Prima deal
Het nieuws van ING is volgens Plomp een 'prima deal'. ING verkoopt ING Direct USA voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) aan Capitol One Financial Corporation. ING ontvangt 6,2 miljard dollar in contanten en krijgt een belang in Capital One van 9,9 procent ter waarde van 2,8 miljard dollar.

Analisten toonden zich redelijk tevreden over de deal. Het aandeel ING noteerde, na wat aarzeling in de ochtend, 1,9 procent hoger.

TNT
Behalve ING was er vrijdag weinig bedrijfsnieuws. TNT Express ging scherp omlaag. Het aandeel verloor 4,7 procent. De Britse bank Barclays meldde het aandeel te gaan volgen met een 'overweight'-advies.

De Nederlandse investeringsgroep Value8 heeft een bod uitgebracht op de aandelen van de Belgische voetbalclub Standard Luik.

Dat bevestigde het Zwitserse advocatenkantoor dat de belangen behartigt van de grootaandeelhoudster van Standard Luik. De huidige eigenaren beraden zich op het bod.

Invoer
Vrijdagochtend kwamen cijfers over de handelsbalans van de eurozone naar buiten. De Europese landen bleken in april flink meer te hebben ingevoerd dan uitgevoerd. Het tekort kwam uit op 4,1 miljard euro, bijna twee keer zo veel als analisten hadden verwacht.

Later op de dag komen nog cijfers uit de Verenigde Staten over het consumentenvertrouwen en de leidende indicatoren. ''Het zullen geen briljante cijfers worden'', aldus Plomp.

De euro noteerde 1,4225 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was dat nog 1,4150 dollar.

De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 93,39 dollar. Brentolie zakte 1,1 procent tot 112,82 dollar.

ANP