Wall Street licht hoger

Beleggers op Wall Street reageerden vrijdag opgelucht, toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy aangaven het in grote lijnen eens te zijn over de aanpak van de schuldenlast van Griekenland.

De schuldencrisis in Europa wierp de afgelopen week een schaduw over de beurzen in Amerika. Vrijdag vonden de koersen van de aandelen weer aarzelend de weg omhoog. De Dow-Jonesindex kwam boven de grens van 12.000 punten en was daarmee een fractie hoger dan bij het afsluiten van de voorgaande beursweek (11.951 punten).

Blackberry
In het laatste uur van de handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 12.018 punten. De S&P 500-indes was toen 0,4 procent gestegen naar 1272 punten. De Nasdaq -index liet een daling zien van 0,2 procent naar 2619 punten.

BlackBerry , de fabrikant van de Blackberry, ging fors omlaag, nadat uit kwartaalcijfers bleek dat de onderneming veel concurrentie ondervindt van andere smartphones.

De euro steeg vrijdag weer in waarde ten opzichte van de dollar, maar een daling van de olieprijzen gaf aan dat de beleggers nog steeds tobben over de wereldeconomie.

Het Internationaal Monetair Fonds stelde vrijdag een prognose over de groei van de Amerikaanse economie neerwaarts bij, en liet bovendien weten dat zowel de Amerikaanse regering als de Europese landen met vuur spelen als ze niet snel de overheidstekorten terugdringen.

Griekenland
Sarkozy zei vrijdag dat er geen tijd verloren mag gaan bij de aanpak van de schuldenlast van Griekenland. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen maandag en dinsdag over het vrijgeven van een nieuwe tranche van 12 miljard uit het pakket van leningen voor Griekenland. Het Griekse parlement moet dan nog wel instemmen met een zwaar bezuinigingspakket.

De euro noteerde 1,4310 dollar, even hoog als bij het sluiten van de beurzen in Europa.

ANP