Banken onderuit door Griekenland en Italië

De aandelen van banken en verzekeraars gingen maandagochtend onderuit op de beurs.

De financiële sector leed het meest onder het uitstel van de uitkering van noodhulp aan Griekenland door de Europese ministers van Financiën. Een mogelijke verlaging van de kredietbeoordeling van Italië door Moody's kwam het sentiment evenmin ten goede.

De Euronextbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon kwamen door technische problemen een uur later dan gebruikelijk op gang.

De AEX -index noteerde rond half twaalf 0,9 procent lager op 329,92 punten. De MidKap-index daalde 1,2 procent tot 590,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 1,3 procent in de min.

Bezuinigingen
De ministers van Financiën besloten in het weekeinde pas tot de uitkering van 12 miljard euro aan Griekenland over te gaan als Athene forse bezuinigingen aankondigt. Het geld komt uit het noodpakket van 110 miljard euro dat een jaar geleden werd samengesteld.

Door de aanhoudende onzekerheid over de aanpak van de Griekse crisis daalde de euro tot 1,4235 dollar. Vrijdag was de Europese munt bij het slot van de Europese beurzen nog 1,4310 dollar waard.

Kredietbeoordelaar Moody's liet vrijdag weten bezorgd te zijn over het effect van de Griekse schuldencrisis op de ontwikkeling van de Italiaanse economie. Ook is Moody's verontrust over de schuldenlast van Italië, die 120 procent van het bruto binnenlands product bedraagt en de 'rigide' arbeidsmarkt in het land.

Verzekeraars
''Europese verzekeraars hebben enorme bedragen geïnvesteerd in staatsobligaties en bankenschulden. Beleggers vrezen voor stroppen als de schuldencrisis erger wordt'', aldus zakenbank UBS .

Aegon en ING verloren op het Damrak respectievelijk 2,1 en 2,4 procent en stonden daarmee onderaan in de AEX . Buitenlandse branchegenoten als Allianz , Barclays , Commerzbank en Société Générale moesten tot 1,9 procent terug.

Verkoop
ING maakte maandag overigens bekend zich te beraden op de autoleaseactiviteiten, waarbij een verkoop van het onderdeel tot de mogelijkheden behoort.

Een woordvoerder van het concern wilde eerder op de ochtend niet reageren op berichtgeving over een verkoop door Het Financieele Dagblad. Naar verluidt hangt er een prijskaartje van 4 miljard euro aan de leasetak.

Docdata was lange tijd een van de weinige stijgers in Amsterdam. De internetdienstverlener verlengde zijn contract met Bol.com, een van de belangrijkste klanten, met 5 jaar. Het aandeel won aanvankelijk tot 1,5 procent, maar verloor tegen het einde van de ochtend 1,4 procent.

ANP