Griekenland zet beurzen weer lager

De Griekse tragedie eiste maandag op de Europese beurzen wederom een hoofdrol op. In beginsel krijgen de Grieken nieuwe steun, maar hierover wordt pas op 3 juli besloten.

Financiële fondsen waren de gebeten hond op de beurzen. In de loop van de middag werden de verliezen wel iets kleiner, door steun van positieve koersen op de toonaangevende Amerikaanse beurzen.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX , sloot 0,4 procent lager op 331,64 punten. De MidKap voor middelgrote bedrijven noteerde een eindstand van 591,86 punten, ofwel een verlies van 0,9 procent. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de beurzen van 0,2 tot 0,6 procent omlaag.

Griekenland
In de nacht van zondag op maandag kwamen de Europese ministers van Financiën overeen dat Griekenland een tweede tranche noodhulp krijgt, mits het land vergaande bezuinigingen doorvoert. In het Zuid-Europese land stuit dit echter op grote bezwaren en protesten.

Athene kan pas aanspraak maken op 12 miljard euro, uit het totale noodpakket van 110 miljard euro, als het laat zien werk te maken van de bezuinigingen. Zo moet het land onder meer de uitgaven fors terugdringen, belastingen verhogen en staatseigendommen verkopen. Daarnaast is het pakket van 110 miljard euro niet toereikend en moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over additionele hulp.

Italië
Er is bovendien een kans dat de Griekse crisis buurland Italië kan raken en de ontwikkeling van de Italiaanse economie beïnvloedt. Kredietbeoordelaar Moody's liet weten mogelijk het oordeel over de kredietwaardigheid van het land te gaan verlagen.

Financiële fondsen waren maandag de pineut. De Europese ministers van Financiën willen ook dat de private sector een ''substantiële'' rol gaat spelen in de aanpak van de Griekse crisis. ''Europese verzekeraars hebben enorme bedragen geïnvesteerd in staatsobligaties en bankenschulden. Beleggers vrezen voor stroppen als de schuldencrisis erger wordt'', aldus zakenbank UBS .

Aegon
In Amsterdam waren verzekeraar Aegon en financieel concern ING dan ook onderaan in de AEX te vinden. De aandelen sloten respectievelijk 1,5 en 1,4 procent lager. Ook elders in Europa stonden de financials lager.

De euro noteerde 1,4310 dollar, gelijk aan de waarde die de Europese munt had aan het einde van de handelsdag op vrijdag.

De prijs van een vat ruwe olie daalde met 0,2 procent tot 92,79 dollar. Brentolie ging voor 112,18 dollar van de hand, een daling van 0,9 procent.

ANP