Beurzen starten positief

De Europese beurshandel is dinsdag positief begonnen. Beleggers lieten zich inspireren door de winsten op Wall Street en in Azië. In Amsterdam werd de handel in de AEX -fondsen vlak na de opening stilgelegd vanwege een technische storing.

De Amsterdamse AEX -index stond op het moment dat de handel werd onderbroken 0,5 procent hoger op 333,16 punten.

De MidKap-index voor het middensegment, die niet werd getroffen door de storing, stond na ruim drie kwartier handel 0,8 procent hoger op 596,84 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten van 0,8 tot 1,1 procent geboekt.

Griekenland
Beleggers leken in het eerste handelsuur de zorgen over Griekenland even te vergeten. Op de achtergrond speelde het schuldendrama echter nog altijd een belangrijke rol. Dinsdagavond stemt het Griekse parlement over de nieuwe regering van premier George Papandreou.

Uit die stemming moet blijken of zijn bezuinigingsplannen op voldoende steun kunnen rekenen, zodat de nieuwe hulpgelden van de EU en het IMF niet in gevaar komen.

Fed
Veel ogen zijn daarnaast gericht op de Verenigde Staten. Daar buigt de Federal Reserve zich dinsdag en woensdag over de vraag of het stimuleringsprogramma voor de economie, dat deze maand afloopt, een vervolg moet krijgen.

Daarnaast waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch dinsdag voor een lagere rating van de VS, als het schuldplafond niet wordt verhoogd.

Duitse en Franse financiële fondsen hoorden dinsdagochtend bij de winnaars. In Parijs klommen Société Générale en verzekeraar Axa 1,5 procent, in Frankfurt werd Commerzbank 2 procent meer waard.

Olie
Oliegerelateerde fondsen profiteerden van een stijging van de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met ruim 1 procent tot 94,50 dollar, Brentolie (112,80 dollar per vat) werd 1 procent duurder.

Olieconcerns Total en BP wonnen respectievelijk 1,1 en 2,6 procent. Royal Dutch Shell opende in Amsterdam met een plus van 1 procent.

De koers van de euro steeg dinsdagochtend tot 1,4360 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de euro 1,4310 dollar waard.

ANP