Wall Street boekt forse winst

De beurzen op Wall Street zijn dinsdag flink gestegen. Beleggers hebben kennelijk vertrouwen in een goede uitkomst van de stemming in het Griekse parlement over de nieuwe regering die premier George Papandreou heeft samengesteld.

In afwachting van de stemming, die na sluiting van de beurzen wordt verwacht, zetten zij hun zorgen over de Europese schuldencrisis opzij. De dinsdag gepresenteerde cijfers over de huizenverkopen in de Verenigde Staten droegen ook bij aan positieve stemming.

Een klein uur voor sluiting van de beurzen stond de Dow-Jonesindex van 30 belangrijke fondsen op 12.209,27 punten, een winst van 1,1 procent. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,4 procent tot 1296,05 punten. De technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 2,2 procent en noteerde 2686,89 punten.

De uitkomst van de stemming in het Griekse parlement kan verstrekkende gevolgen hebben voor de noodhulp aan het land. Krijgt de regering het vertrouwen, dan kan zij aan de slag met de forse bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren om in aanmerking te blijven komen voor steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vertrouwen
Dinsdag groeide onder Amerikaanse beleggers het vertrouwen dat de Griekse regering de stemming overleeft. ''Beleggers zien nu enig licht aan het einde van de tunnel'', aldus een investeerder. De verkoop van bestaande huizen in de Verenigde Staten daalde in mei met 3,8 procent. De daling was iets kleiner dan sommige economen hadden gedacht

De euro stond kort voor sluitingstijd op 1,4414 dollar. Aan het einde van de handel in Europa was dat 1,4395 dollar.

ANP