Philips zet AEX op verlies

De Europese beurzen zijn woensdag met kleine verliezen aan de handel begonnen. In Amsterdam ging het aandeel Philips hard onderuit na een winstwaarschuwing.

De AEX -index stond na bijna drie kwartier 0,6 procent lager op 334,18 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 602,95 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,3 procent omlaag.

Op Beursplein 5 verloor Philips in het eerste handelsuur bijna 12 procent van zijn beurswaarde.

Beleggers deden het aandeel massaal in de verkoop nadat het concern voor opening van de handel had gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten van de divisies Lighting en Consumer Lifestyle. Philips kondigde extra bezuinigingen aan om de prestaties te verbeteren.

Winnaar
PostNL was een van de grootste winnaars in de AEX aan met een koerswinst van 0,8 procent. Het postbedrijf, dat sinds de splitsing van TNT een flinke duikeling heeft gemaakt op de beurs, profiteerde van een gunstig advies van analisten van JPMorgan.

Zorgen over de Griekse schuldencrisis schoven woensdag wat naar de achtergrond, dankzij het krappe vertrouwen dat de nieuwe Griekse regering dinsdagavond kreeg van het parlement.

De aandacht verschuift nu naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve zich woensdagavond (Nederlandse tijd) uitspreekt over de staat van de Amerikaanse economie en het stimuleringsprogramma dat deze maand afloopt.

Staatsleningen
De Fed kondigde vorig jaar november aan voor 600 miljard dollar aan staatsleningen op te kopen. Aan dat programma komt deze maand een eind, terwijl de Amerikaanse economie opnieuw tekenen van vertraging vertoont.

Beleggers hopen dan ook dat de Amerikaanse centrale banken op zijn minst aan zullen geven dat het programma zeer behoedzaam zal worden afgebouwd.

De euro was woensdagochtend met 1,4395 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese markten op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,4 procent tot 93,80 dollar. Brentolie was met 111,30 dollar 0,3 procent duurder dan aan het begin van de dag.

ANP