Philips gebeten hond op Damrak

De winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal van elektronicaconcern Philips is bij beleggers woensdag niet in goede aarde gevallen.

Het aandeel stond fors lager en trok de AEX ver in de min. De AEX , de hoofdgraadmeter aan het Damrak, koerste om 11.40 uur 0,8 procent lager op 333,32 punten.

De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor 0,6 procent tot 599,05 punten. Elders in Europa, op de graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen, liepen de verliezen op tot 0,5 procent.

Philips
Philips verloor in de ochtendhandel ruim 11 procent in waarde, nadat het concern had gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal bij de lichtdivisie en de consumentenelektronicatak. Het concern kondigde extra bezuinigingen aan om de prestaties op te krikken.

'' Philips is het enige echte verhaal vandaag voor het Damrak. Het verlies van de AEX is helemaal op het conto van Philips te schrijven'', aldus André Sirks, private banker bij Theodoor Gilissen.

''Zonder Philips mee te rekenen staat de AEX op een dubbeltje in de plus.'' De private banker wees ook op de ''giga'' hoeveelheid aandelen Philips die woensdagochtend verhandeld werden.

Technologiefondsen
Philips trok in zijn kielzog technologiefondsen zoals ASML en ASM International met zich mee in de rode cijfers. In Frankfurt noteerde Siemens 1,1 procent in de min.

De Griekse schuldencrisis lijkt woensdag even op de achtergrond geraakt. Dinsdagavond kreeg de nieuwe Griekse regering steun van het parlement. ''Dit wordt nu even ter kennisgeving aangenomen'', aldus Sirks.

Federal Reserve
Beleggers kijken wel uit naar de Federal Reserve , die woensdagavond van zich laat horen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken spreekt zich uit over de staat van de Amerikaanse economie en het stimuleringsprogramma dat deze maand afloopt.

De euro noteerde 1,4375 dollar tegen 1,4395 dollar aan het einde van de handelsdag dinsdag. De prijs van een vat ruwe olie daalde met 0,7 procent tot 93,50 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper en kostte 110,70 dollar per vat.

ANP