Philips houdt AEX in zijn greep

Het aandeel Philips domineerde woensdagmiddag de richting van de AEX -index op het Damrak. Na de winstwaarschuwing door het elektronicaconcern kelderde het aandeel fors en dat trok de AEX mee omlaag.

De AEX noteerde met ongeveer twee uur handel te gaan 0,6 procent lager op 334,12 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor 0,7 procent tot 598,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden licht hoger.

De Amerikaanse graadmeters, die licht lager openden, konden geen soelaas bieden. Beleggers zijn in afwachting van uitspraken van de Federal Reserve . De grote vraag is wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken gaat doen om de vertraging van 's werelds grootste economie een halt toe te roepen.

Zorgen naar achtergrond
Zorgen over de Griekse schuldencrisis zijn na de instemming van het Griekse parlement met de nieuwe regering even op de achtergrond geraakt.

Philips werd door een koersval van 12,7 procent ruim 2 miljard euro minder waard nadat het concern waarschuwde voor tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal bij de lichtdivisie en de consumentenelektronicatak. Philips kondigde extra bezuinigingen aan om de prestaties op te krikken.

Verlies
'' Philips is het enige echte verhaal vandaag voor het Damrak. Het verlies van de AEX is helemaal op het conto van Philips te schrijven'', aldus André Sirks, private banker bij Theodoor Gilissen.
Het beleggingsadvies voor het aandeel werd door zowel Rabo Securities als S&P Equity Research verlaagd. Rabo, dat nu een 'hold'-advies heeft, ziet de lichtdivisie van Philips als een zorgenkindje.

Rode cijfers
In zijn kielzog trok het aandeel andere technologiefondsen zoals ASML en ASM International met zich mee in de rode cijfers. In Frankfurt noteerde Siemens 0,8 procent in de min.

De euro noteerde 1,4395, evenveel als aan het slot van de handelsdag dinsdag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 94,35 dollar. Brentolie steeg met 0,8 procent tot 111,85 dollar.

ANP