'Damrak opent lager'

De AEX -index in Amsterdam opent donderdag volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer met een verlies van 1,5 tot 3 punten. ''We volgen de Amerikaanse beurzen naar beneden.''

De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde woensdag de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie. Niets duidde erop dat de Fed plannen heeft voor nieuwe steunmaatregelen. Het huidige programma loopt volgende week af.

Verder zal ook de situatie voor Griekenland in de gaten worden gehouden, aldus Koenders. ''De bezuinigingsmaatregelen zijn goedgekeurd door het kabinet, dat is een klein stapje in de goede richting. Nu moeten de plannen nog door het parlement.'' De Griekse vakbonden hebben donderdag opnieuw een grote staking aangekondigd, aldus Koenders.

Vergadering
Donderdag vindt een vergadering van de Europese Unie plaats, waar onder meer de Griekse crisis zal worden besproken. ''De banksector staat onder druk om een vrijwillige bijdrage te leveren aan de oplossing'', zei Koenders. Hierdoor kunnen financiële fondsen donderdag extra in de belangstelling staan.

De AEX sloot woensdag met een verlies van 1,97 punten (0,6 procent) op 334,17 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 3,66 punten (0,6 procent) lager op 598,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten licht in de min.

Saab
De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot woensdag met een verlies van 0,7 procent op 12.109,67 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor ook 0,7 procent en sloot op 1287,14 punten. Ook de technologiebeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in en kwam uit op 2669,19 punten. De Nikkei -index in Tokio sloot donderdag 0,3 procent lager op 9596,74 punten.

Saab kan de slarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte eigenaar Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend.

Adviesverhoging
De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kreeg donderdag een adviesverhoging van SNS Securities. Het effectenhuis denkt dat de markt voor elektromagnetische schakelaars de komende jaren met zo'n 6 tot 8 procent zal groeien.

De euro noteerde op 1,4300 dollar, tegen 1,4405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie daalde 1,4 procent tot 94,05 dollar per vat. Brentolie verloor 1 procent tot 113,02 dollar per vat.

ANP