Damrak opent lager

Het Damrak is donderdag lager geopend in navolging van de verliezen op Wall Street woensdag.

Beleggers maken zich zorgen vanwege het uitblijven van plannen voor nieuwe steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie. Ook verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve , het stelsel van centrale banken, woensdag de economische groeiverwachting voor de Verenigde Staten.

De AEX -hoofdindex noteerde na ongeveer drie kwartier handel een verlies van 0,8 procent op 331,67 punten.

De MidKap-index van het middensegment daalde 0,7 procent tot 594,80 punten. Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden rond de 0,7 procent.

Amerikaanse economie
De Federal Reserve verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,7 tot 2,9 procent zal groeien. In april werd nog uitgegaan van een groei van 3,1 tot 3,3 procent.

De afgelopen weken duidden diverse macrocijfers al op een groeivertraging. ''Maar dit is een bevestiging van een belangrijke instantie'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .

Niets duidde er woensdag in een toelichting op het rentebesluit, de rente werd zoals verwacht laag gehouden, op dat de Fed plannen heeft voor nieuwe steunmaatregelen. Het huidige programma loopt volgende week af.

Griekenland
Verder zal ook de situatie rond Griekenland in de gaten worden gehouden. Donderdag vindt een vergadering van de Europese Unie plaats, waar onder meer de Griekse crisis zal worden besproken.

Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het autobedrijf de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte eigenaar Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend. Het aandeel Swedish Automobile daalde ruim 16 procent.

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) hebben vijf verzekeraars, waaronder SNS Reaal, aansprakelijk gesteld in de DSB-zaak, zo schreef Het Financieele Dagblad donderdag. Het aandeel SNS Reaal verloor 2,5 procent.

KPN
Telecomwaakhond Opta zal de komende tijd in de consumentenmarkt minder strenge regels opleggen aan KPN , zo maakte de instantie donderdag bekend.

Op de zakelijke markt is de concurrentie volgens de toezichthouder echter nog niet scherp genoeg en het bedrijf moet op het kopernetwerk alternatieve spelers toelaten. Op de zakelijke glasvezelmarkt legt Opta vooralsnog geen verplichtingen op. Het aandeel KPN daalde 0,7 procent.

Adviesverhoging
De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kreeg donderdag een adviesverhoging van SNS Securities. Het aandeel won 3 procent.

De euro noteerde op 1,4265 dollar tegen 1,4405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie daalde 1,6 procent tot 93,85 dollar per vat. Brentolie verloor 1,7 procent tot 112,33 dollar per vat.

ANP