Bedompte stemming op beurzen

De stemming op de Europese beurzen was donderdagochtend bedompt.

Beleggers maken zich zorgen vanwege het uitblijven van plannen voor nieuwe steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie. Ook kwamen er in de ochtend tegenvallende Europese macrocijfers naar buiten.
De AEX -hoofdindex in Amsterdam noteerde aan het eind van de ochtend een verlies van 0,8 procent op 331,67 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 0,7 procent tot 594,80 punten.

Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden rond de 0,7 procent.

FED
De Amerikaanse Federal Reserve , het stelsel van centrale banken, verlaagde woensdag de economische groeiverwachting voor de Verenigde Staten. De Fed rekent dit jaar op een groei met 2,7 tot 2,9 procent. In april werd nog uitgegaan van een groei van 3,1 tot 3,3 procent.
De afgelopen weken duidden diverse macrocijfers al op een groeivertraging. ''Maar dit is een bevestiging van een belangrijke instantie'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .

Duitsland
Ook uit Europa kwamen teleurstellende berichten. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde naar het laagste niveau sinds september 2010. ''Ik had drie maanden geleden zeker niet verwacht dat we hier nu zouden staan'', zei de hoofdeconoom van onderzoeker Markit.
Ook in de rest van de eurozone daalde de groei van de activiteit in de industrie en de dienstensector. Zelfs in China bleek de productiesector nauwelijks te groeien in juni, ondanks afnemende inflatiedruk.

Griekse crisis
Verder blijft ook de situatie rond Griekenland een rol spelen. Donderdag en vrijdag vindt een vergadering van de Europese Unie plaats, waar onder meer de Griekse crisis zal worden besproken. Banken worden onder druk gezet om een vrijwillige bijdrage te leveren. Overal in Europa behoorden banken wederom tot de grote verliezers.
In Frankfurt verloor Commerzbank 1,9 procent, in Londen daalde Royal Bank of Scotland 3,1 procent en in Parijs moest Crédit Agricole 2,2 procent inleveren.

Salarissen
Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het autobedrijf de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte eigenaar Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend. Het aandeel Swedish Automobile daalde ruim 15 procent.
De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) hebben vijf verzekeraars, waaronder SNS Reaal, aansprakelijk gesteld in de DSB-zaak, zo schreef Het Financieele Dagblad donderdag. Het aandeel SNS Reaal verloor 3,3 procent.

Kendrion
De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kreeg donderdag een adviesverhoging van SNS Securities. Het aandeel won 2,2 procent.
De euro noteerde op 1,4245 dollar tegen 1,4405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie daalde 2 procent tot 93,51 dollar per vat.
Brentolie verloor 2,4 procent tot 111,50 dollar per vat.

ANP