Pessimisme op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zetten donderdag de dalende lijn voort. Dat kwam onder andere door een flinke daling van de olieprijzen.

Ook kregen beleggers donderdag een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt voorgeschoteld. Na zo'n 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen op 11.970 punten, een daling van 1,1 procent. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 1 procent tot 1274 punten en de technologiebeurs Nasdaq liep 0,2 procent terug tot 2665 punten.

Olieprijzen
Woensdag schetste voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken een wat somber beeld van de Amerikaanse economie en stelde hij de groeiverwachtingen naar beneden bij. Donderdag kwam daar een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen bij.

De olieprijzen vielen terug nadat het Internationaal Energie Agentschap had aangekondigd in een maand tijd 60 miljoen vaten olie uit de reserves op de markt te brengen om het wegvallen van de productie in Libië te compenseren.

Aandelen van energiegerelateerde fondsen verloren aan waarde. Zo leverde Chevron ruim 3 procent in en Exxon Mobil bijna 3 procent.

ANP