Beurzen openen hoger

Europese beleggers reageerden vrijdag positief op het bericht dat Griekenland en de andere Europese landen het eens zijn over een oplossing van de Griekse schuldproblemen. Net als in Azië zaten de aandelenkoersen in de lift.

De Amsterdamse AEX -index stond ruim een halfuur na opening 0,8 procent hoger op 331,29 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 593,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 1,1 tot 1,4 procent bij.
''Dat is in reactie op het koersherstel op Wall Street en beduidend hogere Amerikaanse futures. En dat was een reactie op het bericht dat Griekenland met de Europese landen en het IMF een nieuw bezuinigingsplan overeengekomen is'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .

AMT
Biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Technologies (AMT) liet weten dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA geen positieve opinie heeft afgegeven voor Glybera.
Dat is een gentherapie voor de behandeling van alvleesklierontsteking en het belangrijkste product van AMT. De koers van AMT halveerde daarna tot 98 eurocent.

Luchtvaart
De Franse krant La Tribune meldde dat Air France-KLM - Air France-KLM werkt aan een wijziging van de managementstructuur. Bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon zou zijn operationele taken bij Air France-KLM opgeven.
Alexandre de Juniac, een Franse topambtenaar, zou de voornaamste kandidaat zijn om Air France-KLM te gaan leiden. Het aandeel stond 4 procent hoger.

Saab
De analisten van ING verhoogden het beleggingsadvies voor PostNL . De analist van de bank stelde dat de postactiviteiten ondergewaardeerd zijn en er opwaarts potentieel is voor de winstramingen. Het aandeel PostNL steeg 2,8 procent.

Swedish Automobile zakte verder weg. Het aandeel in de Saab-eigenaar noteerde met een min van 20 procent op 0,75 euro.
Saab staat aan de rand van de afgrond nu de productie al lange tijd stilstaat en de salarissen niet meer kunnen worden betaald. Donderdag was de koers al 62 procent gedaald.

Olie
De euro noteerde 1,4200 dollar tegen 1,4165 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.
Amerikaanse ruwe olie steeg 0,2 procent tot 91,25 dollar per vat. Brentolie verloor 0,3 procent tot 106,95 dollar per vat.

ANP