Air France-KLM uitschieter op positief Damrak

Luchtvaartgroep Air France-KLM - Air France-KLM was vrijdagochtend de meest in het oog springende uitschieter van de AEX -index. Dat gebeurde na berichten over een managementwijziging.
De koers van biotechnologiebedrijf AMT halveerde na een tegenvaller in het proces om gentherapie Glybera op de markt te krijgen.

Europese beleggers waren overwegend positief gestemd dankzij het nieuws dat Griekenland en de andere Europese landen het eens zijn over nieuwe Griekse bezuinigingsmaatregelen. Daarmee lijkt een oplossing van de Griekse schuldencrisis dichterbij te komen.

De AEX -index stond kort voor het middaguur 1,2 procent hoger op 332,44 punten. De MidKap-index steeg 1,5 procent tot 595,63 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 1,5 tot 1,8 procent bij.

Topman
De Franse krant La Tribune berichtte over veranderingen in het management van Air France-KLM - Air France-KLM . Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zou een nieuwe eigen topman krijgen.
Een Franse topambtenaar is volgens de krant de aangewezen kandidaat voor de functie. Het aandeel Air France-KLM - Air France-KLM steeg tot ruim 5 procent.

Post
AMT noteerde een min van bijna 58 procent. De onderneming gaat meer informatie verwerven over de werkzaamheid van Glybera, het eerste en belangrijkste product van AMT, en hoopt daarmee wel een positieve reactie te krijgen van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA.

PostNL was bovenin de AEX te vinden nadat ING het beleggingsadvies voor het aandeel had verhoogd. Het postbedrijf stond 3,9 procent hoger.

Saab
ING verlaagde het beleggingsadvies voor tankoverslagbedrijf Vopak . Volgens ING is 2011 een overgangsjaar voor Vopak en zal de groei van de winstgevendheid in 2012 postvatten. Het aandeel won desondanks 2,3 procent.

De koers van Swedish Automobile stond weer onder druk door de grote problemen bij de Zweedse autobouwer Saab. Het aandeel stond op het dieptepunt ruim 30 procent lager, maar herstelde daarna tot een plus van ruim 9 procent.

Euro
De euro won wat terrein op de dollar na de berichten over Griekenland. De Europese munt was 1,4275 dollar waard, tegen 1,4165 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.

De olieprijzen lieten een verdeeld beeld zien. Amerikaanse ruwe olie werd 0,5 procent duurder tot 91,45 dollar per vat. Brentolie daalde 0,4 procent tot 106,90 dollar per vat.

ANP