Grieks parlement zet toon op beurzen

De Europese aandelenbeurzen stonden maandag na een negatieve opening rond de slotstanden van vrijdag.

De ogen waren gericht op de behandeling van bezuinigingsvoorstellen in het Griekse parlement. Beleggers vrezen dat de Griekse schuldencrisis overslaat naar andere landen als er geen oplossing wordt gevonden.

Na ruim een half uur handelen stond de AEX -index in Amsterdam 0,2 procent lager op 328,02 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 590,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,2 procent hoger.

Griekenland
''Beleggers zijn zeer voorzichtig'', aldus analist Keith Bowman van Hargreaves Lansdown in Londen. ''De stemming in Griekenland is een kritiek punt voor de markten. Als de plannen worden goedgekeurd volgt een zucht van verlichting. Daarmee is de crisis echter nog niet voorbij.''

De bezuinigingsplannen zijn een eis van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Onder aanvoering van de 'troika' werd een jaar geleden 110 miljard euro uitgetrokken om Griekenland overeind te houden.

Athene moet nu forse maatregelen doorvoeren als Griekenland een tweede deel van 12 miljard euro uit wil krijgen. Naar verwachting stemt het Griekse parlement woensdag over de plannen.

AkzoNobel
AkzoNobel was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 8 procent. Het chemieconcern waarschuwde dat het tweedekwartaalresultaat negatief kan worden beïnvloed door ''uitdagende handelsomstandigheden''. Het bedrijf kampt onder meer met vertraging bij het doorberekenen van hogere grondstofprijzen, die circa 20 procent hoger liggen dan vorig jaar.

Zwaargewichten in de AEX als ArcelorMittal, Philips en Royal Dutch Shell boden tegenwicht aan het verlies van AkzoNobel met koerswinsten tot 1,2 procent. Chipmachinefabrikant ASML won 2,4 procent nadat SNS Securities en de Franse zakenbank Natixis zich positief over het aandeel hadden uitgelaten.

Swedish Automobile
Swedish Automobile ontving een order voor 582 Saabs ter waarde van 13 miljoen euro en kreeg daarmee een beetje lucht. Het geld kan worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van uitstaande schulden aan leveranciers te voldoen. Het aandeel stond ruim 27 procent hoger.

De euro noteerde 1,4165 dollar in vergelijking met 1,4190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Brentolie daalde met 1,8 procent tot 103,20 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 90,40 dollar per vat.

ANP